Grijp de unieke kans om werven te bezoeken

Nieuws

Om evidente veiligheidsredenen zijn bouwwerven niet toegankelijk voor het grote publiek. Maar op zondag 30 mei 2010 is dat anders: dan gooien 180 bouwwerven alle hekken open.

Om evidente veiligheidsredenen zijn bouwwerven niet toegankelijk voor het grote publiek. Maar op zondag 30 mei 2010 is dat anders: dan gooien 180 bouwwerven alle hekken open. U bent er welkom tussen 10 en 17 uur.

Als belangrijke werkgever en stimulerende kracht achter de economie, heeft de bouwsector zich in de huidige crisis nog relatief goed overeind gehouden en is hij nog steeds op zoek naar nieuwe werkkrachten. Om de diverse beroepen in deze sector in het daglicht te plaatsen en nieuwe talenten aan te trekken, organiseert de Confederatie Bouw voor het vierde jaar op rij de Open Wervendag.

Alleen al om de natuurlijke afvloeiing te compenseren, moet de bouwsector jaarlijks meer dan 20 000 nieuwe arbeidskrachten aanwerven. Daarnaast hebben nieuwe technologieën op het vlak van alternatieve energie en nieuwe bouwmethodes geleid tot de ontwikkeling van een aantal nieuwe beroepen die eveneens ingevuld moeten worden.

Ondanks de grote meerwaarde die deze beroepen kunnen bijbrengen, voelen zich vandaag nog steeds te weinig mensen geroepen, waarschijnlijk door een gebrek aan kennis van de carrièremogelijkheden die deze beroepen kunnen bieden.

Twee beroepscategorieën

Van alle economische sectoren is de bouw wellicht de sector met de grootste verscheidenheid in beroepen. We onderscheiden twee grote categorieën.

Een eerste categorie groepeert de administratieve functies en de beroepen die verband houden met de voorbereidende onderzoeksfase. Het betreft een zeer ruimte waaier van functies, gaande van secretaresse over ingenieurs bij een studiebureau tot opmeters, aankopers, logistieke verantwoordelijken, enz.

De tweede categorie is nog ruimer want hieronder vallen alle handenarbeidberoepen, zowel in de prefabricatie als in de constructie op de werf. Wegens de sterke evoluties in lage-energiewoningen en passiefhuizen stellen we de laatste jaren vooral in de houtbouw grote ontwikkelingen vast, zowel in de prefabricatie in het atelier als in de montage op de werf. Ook de ontwikkeling van alternatieve energieën heeft duidelijk zijn steentje bijgedragen: zo waren beroepen als installateur van fotovoltaïsche zonnepanelen of van pelletkachels tot voor enkele jaren nog onbestaand.

Een voorsmaakje

Indien u plannen heeft om in de nabije toekomst te gaan bouwen of renoveren, vormt de Open Wervendag een unieke kans om reeds een voorervaring op te doen van wat u te wachten zal staan. Want vergis u niet: (ver)bouwen is een leerrijk en boeiend proces, ervaring, maar kan ook snel ontaarden in een heuse nachtmerrie.

Een bouwwerf is een complexe microwereld waarin een perfecte organisatie en coördinatie van de verschillende taken primordiaal zijn om de werken tot een goed einde te brengen.

Bovendien kunt u op een werf niet rondlopen zoals in een afgewerkt gebouw. Achter elke hoek schuilen (letterlijk) valkuilen Daarom is het belangrijk dat men weet hoe men zich op de werf moet gedragen om ongelukken te voorkomen.

Tijdens de Open Wervendag kunt u alle werven in de beste veiligheidsomstandigheden bezoeken terwijl de ondernemers en hun medewerkers ter plaatse u graag ter woord staan en uw vragen beantwoorden. In levende lijve de werking van een bouwwerf leren kennen, is geen overbodige luxe wanneer u zelf van plan bent om zich in een bouwavontuur te storten.

Ken uw partner
Als u op punt staat om een contract te tekenen met een bouwonderneming, dan is de Open Wervendag eveneens de ideale gelegenheid om een werf van die bouwonderneming te bezoeken.

Zo kunt u met eigen ogen vaststellen hoe het team van dat bedrijf werkt: organisatie, transparantie, orde en netheid, de zorg waarmee het werk wordt uigevoerd,… zijn belangrijke criteria die wijzen op de beroepsernst van de onderneming en u een goed idee geven van de technische capaciteiten van uw toekomstige bouwpartner.

Indien uw kennis van de bouw echter (te) beperkt is om een correct oordeel te vellen, laat u zich het best bijstaan door uw architect. Hij of zij is niet alleen een goede gids tijdens uw bezoek, maar zal u ook kunnen wijzen op wat uw aandacht verdient en wat niet, en op technische aspecten die ook op uw eigen werf belangrijk zullen zijn.

Een groene dag
Dit jaar overkoepelt de Open Wervendag alle soorten gebouwen, van privéappartementen en -woningen tot kantoorgebouwen en ziekenhuizen. Op sommige werven kunt u zelfs een heus kunstwerk ontdekken…

Zowel nieuwbouw als renovatie en restauratie komen aan bod. Maar de leidraad in alle deelnemende projecten is overduidelijk de ecologische gedachte. Nieuwe bouwmethodes, passiefhuizen, installaties voor zonne-energie, alternatieve energiebronnen… zijn ruimschoots aanwezig, waardoor u tijdens uw bezoek een beter inzicht zal krijgen waarvoor deze technieken concreet staan.
Vooraleer u zich op pad begeeft…

Voor sommige werven moet u zich op voorhand inschrijven. Voor een lijst van alle deelnemende werven en om u in te schrijven kunt u terecht op www.openwervendag.be. Aangepast schoeisel en geen te losse kleding zijn aan te raden voor een veilig en comfortabel werfbezoek.

Indien nodig zal u ook gevraagd worden om een veiligheidshelm te dragen die u ter plaatse krijgt. De plaats van afspraak kiest u zelf! Moment van afspraak: zondag 30 mei, tussen 10 en 17 uur. We wensen u alvast een prettige en leerrijke dag toe!

Eric Cloes

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels