Groen!: Geld energiebesparende maatregelen moet overgeheveld worden

Duurzaam bouwen, Nieuws

Als het federale niveau de steun voor energiebesparende investeringen in woningen doorspeelt naar de gewesten, dan moet het daarvoor ook 333 miljoen euro overdragen aan de gewesten, zegt Groen!-Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke.

Als het federale niveau de steun voor energiebesparende investeringen in woningen doorspeelt naar de gewesten, dan moet het daarvoor ook 333 miljoen euro overdragen aan de gewesten zoals afgesproken werd in het institutioneel akkoord dat in oktober is afgesloten. “Gebeurt dat niet, dan is er een probleem”, zegt Groen!-Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke.

Van Hecke wijst op het institutionele akkoord dat op 11 oktober werd bereikt. “Daarin staat dat de federale overheid 333,2 miljoen euro zal overdragen aan de gewesten voor energiebesparende investeringen in woningen”, luidt het. Die afspraak – die werd gemaakt toen de groenen nog mee aan de onderhandelingstafel zaten – moet nageleefd worden, aldus Van Hecke.

“De zes regeringspartijen doen nu alsof ze het hele bedrag voor energiebesparing kunnen wegsaneren en dan aan de gewesten zeggen: Sorry, deze budgetlijn is leeg. Die vlieger gaat niet op. Op het moment van de overheveling zal er boter bij de vis moeten zijn. Dat maakt integraal deel uit van het akkoord over de financieringswet”. Als die afspraak niet wordt nageleefd, dan is er volgens Van Hecke “een probleem”.

Van Hecke heeft kritiek op de beslissing om de fiscale aftrekken voor energiebesparende maatregelen “van vandaag op morgen” op federaal niveau te schrappen. Zeker omdat het nog niet duidelijk is of en wanneer de gewesten de steun zouden overnemen. “De burger die bouwt en renoveert dreigt de dupe te worden”, aldus Van Hecke.

Sp.a: “Vlaanderen moet weggevallen steun compenseren”

Vlaanderen moet de weggevallen steun voor zinvolle energiebesparende maatregelen op federaal niveau compenseren. Dat zegt Vlaams parlementslid Bart Martens (sp.a). “Als we de energiefactuur van de mensen willen helpen verlagen en onze milieudoelstellingen willen halen, moet Vlaanderen zinvolle maatregelen die op federaal niveau geschrapt worden, compenseren”. Het blijft onduidelijk wat de precieze impact van het federale begrotingsakkoord zal zijn voor Vlaanderen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels