Groen! wil hogere quota voor groene stroom

Duurzaam bouwen, Energiebronnen, Nieuws

Vlaams parlementslid voor Groen! Hermes Sanctorum maant de Vlaamse regering aan om de doelstellingen voor groene stroom voor dit jaar op te krikken. "De regering mag niet wachten op de grondige hervorming van de groenestroomcertificaten", zegt hij.

In de media luidt het dat het hervormingsplan voor de groenstroomsteun slabakt. De waarde van en de handel in groenestroomcertificaten zijn ingestort, maar over de manier waarop het systeem moet worden hervormd, raakt de Vlaamse regering het maar niet eens. Minister van Energie Freya Van den Bossche wou voor Nieuwjaar een akkoord, maar die agenda is niet gehaald.

Kleur bekennen

Ondertussen luidt het wel dat in 2011 drie keer meer windturbines werden gebouwd dan in 2010. Aan de ene kant “pronkt” de regering met een verhoging van de elektriciteitsproductie uit windenergie, maar anderzijds “knijpt ze de groene-energiesector dood”, laakt Sanctorum.

“De regering moet nu maar eens kleur bekennen: wil ze een sterke groene economie in Vlaanderen of wil ze afhangen van steeds duurder wordende olie uit het buitenland?” Als de regering de hervorming van de groenestroomcertificaten – “een hervorming die gaat over de manier van ondersteunen van de sector, niet over de doelstellingen” – aangrijpt om te wachten met het verhogen van de doelstellingen, dan lijkt dat “eerder een tactiek om de boel te verzieken”, aldus Sanctorum.

Quota

Het Groen!-parlementslid haalt drie redenen aan waarom de regering de quota voor groene stroom moet verhogen. Om de Europees opgelegde ambities tegen 2020 te halen, zal Vlaanderen sowieso hogere tussentijdse quota moeten opleggen. Tegelijk zal een quotaverhoging de stroomfactuur voor de consument drukken. Ten derde zal door de goedkopere groene stroom de afhankelijkheid van “steeds duurdere” buitenlandse olie verminderen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels