Groendaken en groene gevels: hoe pakt u dit aan?

Groendaken en groene gevels: hoe pakt u dit aan?

Groendaken en -gevels

Planten in de woning of in de tuin zijn volledig ingeburgerd. Maar wat met groene gevels en groendaken?

Niemand zal het tegenspreken, wat groen is goed voor het milieu. Bomen en planten hebben de wonderlijke gave om de lucht te zuiveren, onder meer van fijn stof en CO2. Dat laatste wordt door planten zelfs omgezet in zuurstof. Daarnaast hebben planten ook de eigenschap om goed te isoleren. De keuze voor een groendak of beplanting op uw gevel zou dus een makkie moeten zijn. Maar is dat ook zo?

Bij een groendak wordt een natuurlijke, groene dakbedekking aangebracht bovenop de bestaande, reguliere dakbedekking. Meestal worden hiervoor mossen en vetplanten gebruikt. Een groene gevel op zijn beurt wordt zowel met mossen als andere planten vervaardigd. U kunt ervoor kiezen om de planten in het wilde weg te laten groeien of dankzij een bepaalde constructie de planten op uw geven aan te brengen.

Voor- en nadelen van groendaken

 

Voor- en nadelen van groene gevels

Bij groene gevels is er de keuzemogelijkheid tussen een ‘verticale tuin’ waarbij er een constructie aan de gevel wordt bevestigd of een klimplant die zelf zijn weg kan zoeken langs de gevel.

Net als bij groendaken hebben groene gevels heel wat voordelen. Ze bieden een goede isolatie, zowel op het vlak van temperatuur als van geluid. Daarnaast verbeteren ze ook de luchtkwaliteit, beschermen ze de gevel én verhogen ze de brandveiligheid van de woning.

Wat de nadelen betreft, kunnen we er ook enkele opnoemen. Een begroeide gevel vergt natuurlijk wat meer onderhoud dan een gewone huisgevel, de planten moeten onderhouden worden en van water voorzien. Hou zeker ook de staat van uw gevel in de gaten, planten kunnen door hun groei ook uw gevel beschadigen. Wees er tijdig bij.

Subsidies

Ga zeker na of uw gemeente subsidies uitreikt voor het aanleggen van een groendak of een groene gevel. ( via www.premiezoeker.be) Een groendak komt bovendien ook in aanmerking voor een renovatiepremie. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels