Bekijk de galerij

Groene energie troef!

Nieuwbouw open

Een hellend terrein op een boogscheut van een geklasseerd kasteel in Aubange. Een ideale locatie, net naast een verkaveling.

KRACHTLIJNEN 1. De energieprestaties van de woning. 2. Integratie van hedendaagse architectuur in een landelijke omgeving. 3. De verschillende sferen, in de hand gewerkt door de raam- en deuropeningen en de materiaalkeuzes.

ARCHITECTSébastien Théate

Diep op het bouwterrein ingeplant domineert het huis van Sébastien Théate als het ware de hele omgeving. Om het geheel wat lichter te maken, werd het rechthoekige volume van 20 meter lang en 6 meter breed op twee gemetselde elementen geplaatst. Die werden met grijze pleisterkalk afgewerkt. Aan één uiteinde benadrukt een vrijdragend gedeelte het luchtige karakter van het geheel. In diezelfde optiek en om het terrein niet al te zeer te overmannen, kreeg het volume een plat dak in plaats van het meer traditionele dak met twee schilden.

Wegens het hellende karakter van het terrein bevinden de kelders zich langs de voorkant, de straatzijde. De leefruimten liggen een verdieping hoger, op tuinhoogte. Daar vinden we de zitkamer, de keuken, de eetkamer en een speelhoek. Nog een verdieping hoger werden vier slaapkamers, twee badkamers, een bureauruimte en een overdekt terras naast de slaapkamer van de ouders ingericht.

Indeling

Alle vertrekken werden volgens hetzelfde principe ingedeeld, in dit geval in de lengte van het gebouw, verbonden door een gang (open of gesloten, naargelang de verdieping) van het ene uiteinde tot het andere van het gebouw.

Voor de indeling van de binnenvertrekken hield de architect meer rekening met het uitzicht dan met de oriëntatie. Het landschap aan de zuidkant – dit is de achterzijde van de woningen – is het minst interessante. “We wilden een bioklimatische woning, maar niet tot elke prijs. We gaven de voorkeur aan het mooie uitzicht. Gezien de vele energiebesparende inspanningen zou dit huis, met een correcte oriëntatie, zeker een passiefwoning zijn geweest.”

Isolatie

In de praktijk stemt de isolatiecoëfficiënt van het pand overeen met K20, wat nauwelijks meer is dan die van een passiefhuis (K15). Om dergelijke uitstekende waarde te bekomen, plaatste de architect drievoudige beglazing in lijstwerk van vurenhout, afgewerkt met grijs aluminium. Een mooi compromis tussen voortreffelijke technische prestaties en onderhoudsvriendelijkheid.

De muren, zowat 30 cm dik, zijn opgebouwd uit een houten skelet, een isolatielaag in cellulosewatten, houtvezelpanelen en rotswol. De gevelbekleding in natuurlijke, onbewerkte afzelia bespaart de eigenaars veel onderhoud. Die gevelbekleding werd horizontaal aangebracht en opengewerkt om het gebouw optimaal te laten opgaan in de omgeving.

Regenwater

Er werd ook een mechanisch ventilatiesysteem met dubbele flux geïnstalleerd, aangesloten op een Canadese put. Een kleine warmtepomp zorgt voor sanitair warm water, via een 15 meter diep boorgat. De 20 m² fotovoltaïsche panelen zorgen voor de helft van de jaarproductie aan elektriciteit.

Een kleine gaskachel geeft extra warmte. Het regenwater waarmee de toiletten worden gespoeld en dat gebruikt wordt voor de wasmachines, wordt opgevangen in een tank van 10 000 liter. “De fotovoltaïsche panelen niet meegerekend, vertegenwoordigen al die voorzieningen een meerkost van 10 % in vergelijking met de basisprijs”, weet de architect.

Léa Bierlin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels