‘Groene fiscaliteit is rendabel’

Immo, Nieuws

Uit een antwoord van minister van Financiën Steven Vanackere op een vraag van Ecolo blijkt dat groene fiscaliteit de staat 1 miljard euro kost. De Confederatie Bouw wil nogmaals benadrukken dat de groene fiscaliteit ook geld opbrengt.

De Belgen genoten in 2010 van 656 miljoen euro belastingverminderingen, als compensatie voor hun investeringen om energie te besparen. Dat heeft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) geantwoord op een vraag van kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo), schrijft L’Echo.

Bij dit bedrag moeten 10 miljoen euro belastingkredieten en 340 miljoen toegekende maar uitgestelde verminderingen (een belastingplichtige kan zijn fiscaal voordeel over meerdere jaren spreiden) geteld worden. De werkelijke kost ligt dus op één miljard euro.

Niet meest herverdelende

Een verfijnde analyse van die cijfers toont aan dat 74 procent van die verminderingen komen van belastingplichtigen die in Vlaanderen wonen, 22 procent voor Wallonië en 4 procent in Brussel, wat sterk verschilt met de demografische verdeling van 59, 32 en 9 procent.

“Dat bewijst dat de fiscale weg niet de meest herverdelende is”, aldus Gilkinet. Hij benadrukt wel het belang van de maatregelen voor het milieu en de economische activiteit.

‘Het brengt ook geld op’

De Confederatie Bouw reageert op dit nieuws en wil nogmaals benadrukken dat de groene fiscaliteit ook geld opbrengt. Fiscale voordelen leiden immers tot bijkomende bouwactiviteit en de daarbij horende fiscale en parafiscale inkomsten voor de staat.

“Het totale volume van de markt van energiebesparende maatregelen bedroeg meer dan 1,6 miljard euro in 2010 en 2 miljard in 2011. De kostprijs voor de staat in 2011 bedroeg 656 miljoen euro aan belastingvermindering. Maar de fiscale en parafiscale inkomsten, geschat op 35% van de omzet, bedroegen 716 miljoen euro.”

“Dat betekent dus dat het saldo in 2011 positief was, namelijk 61 miljoen euro. Voor 2012 dreigt er wel verlies, maar net omdat men de fiscale stimuli afschaft.” De Confederatie Bouw herhaalt dat het fiscaal voordeel verminderen in plaats van afschaffen kan vermijden dat de activiteit wordt gehalveerd. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels