Groene stroom is niet altijd zo groen

Nieuws

Volgens Greenpeace en Test-Aankoop is groene stroom niet altijd even milieuvriendelijk.

Groene stroom is niet altijd zo milieuvriendelijk als door de producenten wordt beweerd. Wie als consument voor een groen tarief kiest, is immers niet altijd zeker dat zijn geld ook in hernieuwbare energiecentrales geïnvesteerd wordt. Dat blijkt uit een analyse van milieuorganisatie Greenpeace en consumentenvereniging Test-Aankoop.

“In 2009 werd tot 40 procent van de verkochte energie als groen aangekondigd”, legt Michel Peremans van Greenpeace uit. “Toch zien we dat de productie van groene stroom in België beperkt blijft tot 6 procent. Het geld dat de consumenten uitgeven aan groene contracten, blijkt in de praktijk vaak te gaan naar investeringen in vervuilende energie.”

Volgens de organisaties is dat te wijten aan de zogenaamde “garanties van oorsprong”, een Europees label waarmee de leverancier moet bewijzen dat zijn stroom ook werkelijk groen is. “Maar dat systeem werkt niet”, benadrukken ze. “In praktijk koopt de leverancier enkel een ‘groen kleurtje’.” Uiteindelijk gaat minder dan 1 procent van de groene energiefactuur van de consument naar deze garanties van oorsprong.

Transparantie gevraagd

Test-Aankoop en Greenpeace benadrukken wel dat de consumenten de productie van groene energie kunnen stimuleren via hun keuze voor een stroomleverancier. Zo blijkt uit de ranking die de organisaties opstelden, dat de kleine coöperatieven Ecopower, Energie 2030 en Wase Wind wél 100 procent groene productie hebben opgebouwd. De grote spelers Electrabel, Luminus, Nuon en Essent zijn dan weer “geen waardige keuzemogelijkheden voor de consument die oog heeft voor het milieu”, aldus Ivo Mechels van Test-Aankoop.

Naar aanleiding van hun analyse dringen Greenpeace en Test-aankoop bij de overheid aan op transparante informatie, waardoor klanten duidelijk weten of hun geld geïnvesteerd wordt in hernieuwbare energiecentrales.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels