Groenestroomcertificaten doen ook energiefactuur Waalse gezinnen oplopen

Nieuws

De energiefactuur van de Waalse gezinnen zal met 20 euro per jaar verhogen door de instorting van de waarde van de groensetroomcertificaten, dat meldt Le Soir.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia kan namelijk de hogere kosten voor het opkopen van groenestroomcertifcaten voor zonnepanelen doorrekenen aan de verbruiker.

Elia moet die certificaten opkopen voor 65 euro per stuk, conform aan wat is afgesproken in een Waals decreet. Maar zolang de verbruikers hun certificaten aan een hogere prijs konden verkopen op de markt, moest Elia maar een beperkt aantal certificaten opkopen, gaande van 1.500 in 2010 tot 3.700 in 2011.

Maar intussen is de marktprijs voor groenestroomcertificaten ingestort en staat de teller voor Elia al op 118.000 certificaten, goed voor een bedrag van bijna 8 miljoen euro. De Waalse energiecommissie(Cwape) denkt dat het totaalberdag voor Elia kan oplopen tot 200 miljoen euro per jaar. De commissie vindt dat het certificatensysteem te duur is geworden en wil binnenkort een nieuw vereenvoudigd systeem voorstellen, zo schrijft Le Soir.

In Vlaanderen werd het ondersteuningssysteem voor groene stroom grondig hervormd. Met name de subsidies voor zonnepanelen werden drastisch verlaagd. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels