Bekijk de galerij

Groots en meeslepend

Renovatie gesloten

In de Brusselse gemeente Evere kreeg een woning uit 1933 met art-decoaccenten een grondige facelift.

KRACHTLIJNEN 1. Optimale benutting van de beschikbare ruimtes. 2. Openheid, licht en transparantie staan centraal. 3. Het cachet van de inkomhal werd behouden. 4. Homogeniteit van alle ingrepen. 5. Harmonieuze stijl van de buitenkant van het huis.

ARCHITECTGREENARCH architecture+environment sprl – Jean-François Roger France en zijn medewerkers S. Roelants en C. Voortman

Twee huizen in één, goed voor een gevelbreedte van elf meter. Je ziet het zelden in een stad, en alleen daarom verdient deze plek al onze aandacht. “We zochten al verscheidene jaren naar een groot huis”, vertelt de eigenaar. “Indertijd was de tweede verdieping een afzonderlijke, ingerichte ruimte voor het personeel. Omdat wij niet zoveel ruimte nodig hadden – de kinderen zijn het huis uit -, hebben we besloten om maar één deel van die ruimte in het huis te integreren. De rest hebben we omgebouwd tot een flat om te verhuren, met een afzonderlijk trappenhuis.

De belangrijkste wens van de opdrachtgever was een maximum aan transparantie en open ruimte te creëren door alles naar de tuin te oriënteren. Zoals te verwachten met een huis uit 1933 was de oorspronkelijke constructie een aaneenschakeling van kleine ruimtes, met ettelijke muren en scheidingswanden. “Het eerste en zwaarste werk was natuurlijk dat we alles moesten weghalen wat weggehaald moest worden – en dat was véél”, zegt architect Jean-François Roger France van het architectenbureau Greenarch.

LichtschachtenAanvankelijk was er aan de achterkant van de gelijkvloerse verdieping een vervallen veranda. De architect zag er een mogelijkheid in om de ruime benedenverdieping nog groter te maken, sloopte de veranda en trok de rez-de-chaussee over de hele breedte drie meter door. De uitbouw kreeg een zinken dak waarin horizontale dakvensters werden ingewerkt.

Langs binnen werpen die ramen niet veel licht op het plafond, maar vormen eerder lichtschachten in de vorm van lange caissons. Via die ramen, waarvan sommige geopend kunnen worden voor de luchtcirculatie, valt het licht genereus binnen in de uitbouw, die rechtstreeks op de tuin uitgeeft via grote openslaande deuren.

Gezellige buitenkeuken

“We wilden de leefruimte kunnen verlengen tot buiten”, zegt de opdrachtgever. “Daarom hebben we gekozen voor openslaande deuren in plaats van schuifdeuren. Daarmee kun je de ruimte helemaal opengooien. Als alles openstaat, vloeien binnen en buiten gewoon in elkaar over.”

Het grote, houten, overdekt terras vormt het eerste niveau. Het dak is een metalen structuur bedekt met zink, zoals het dak van de uitbouw. Een zijmuur en een loodrecht daarop geplaatst scheidingsmuurtje boorden de gezellige buitenkeuken af. De levendige kleur respecteert het kleurenpalet van de achtergevel en het interieur, met iets zachtere tinten.

Stephan Debusschere

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels