Grootste Vlaamse architectenorganisatie is tevreden maar waakzaam over Bouwmeester

Nieuws

NAV, de grootste Vlaamse architectenorganisatie, reageert tevreden op de plannen van de Vlaamse regering met de functie van de Vlaams Bouwmeester. De organisatie vindt het onder meer positief dat de Bouwmeester eerder begeleidend en ondersteunend gaat werken. NAV vindt wel dat de vierkoppige expertengroep die de Bouwmeester gaat bijstaan, zijn rol ten volle moet kunnen spelen.

De Vlaamse regering keurde vrijdag een conceptnota goed over het vernieuwd Vlaams Bouwmeesterschap. NAV is blij met de “duidelijke heroriëntatie van de functie en de bijhorende procedures.” Volgens voorzitter Kati Lamens zijn heel wat suggesties van de organisatie gehoord. “Zo moet de Bouwmeester vooral publieke bouwheren ondersteunen bij concrete projecten, en dan eerder begeleidend dan beslissend. Zo kan hij opdrachtgevers bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een degelijk bestek. Maar we zien ook dat hem wordt gevraagd om meer in te zetten op dialioog en samenwerking met de hele sector.”

Bruggen slaan

De nieuwe Bouwmeester komt onder de politieke verantwoordelijkheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. “Positief, want zo kan de Bouwmeester de verkokering tegengaan en de noodzakelijke bruggen slaan tussen bevoegdheden van verschillende ministers zoals Zorg, Economie, Wonen, Cultuur, Erfgoed en Gebiedsontwikkeling”, luidt het. NAV pleit er wel voor om de expertengroep die de Bouwmeester gaat bijstaan, zijn rol ten volle te laten spelen. Nu zou die groep maar 2 tot 4 keer per jaar samenkomen. De organisatie vindt het wel belangrijk dat de expertengroep als “kwaliteitskamer en klankbord” fungeert en de objectiviteit van de Bouwmeester vrijwaart. De Vlaamse regering gaat in het najaar op zoek naar een nieuwe Vlaams Bouwmeester.

(Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels