Grootste zonnepanelenproject ter wereld komt in Saoedi-Arabië

Grootste zonnepanelenproject ter wereld komt in Saoedi-Arabië

Energie

Saoedi-Arabië plant het grootste zonnepanelenproject ter wereld, goed voor 200 gigawatt tegen 2030. Dat is aangekondigd tijdens een bezoek van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman aan New York.

Aan het zonnepanelenproject hangt een prijskaartje van 200 miljard dollar. Het Japanse technologieconcern Softbank stapt mee in het project. De oprichter van Softbank, Masayoshi Son, en kroonprins bin Salman hebben daar een akkoord over ondertekend. Het is de bedoeling in meerdere fases capaciteit op te bouwen over het hele land.

In een eerste fase zal 7,2 GW aan zonnepanelen worden aangelegd. Daar wordt al dit jaar mee gestart, en moet in 2019 elektriciteit opwekken. Tegen 2030 moet dat oplopen tot 200 GW: honderd maal zo groot als het grootste zonnepalenproject dat vandaag bestaat. “Het koninkrijk heeft veel zon, veel beschikbare oppervlakte en goede ingenieurs en arbeidskrachten, en vooral, veel visie”, aldus Softbank-topman Son. Het Japanse concern stapt in het project via het gigantische investeringsfonds Softbank Vision Fund (SVF), dik honderd miljard dollar waard.

Het zonnepanelenproject kadert in de strategie van de Saoedi’s en de kroonprins om minder afhankelijk te worden van aardolie en de economie te diversifiëren. Het is de bedoeling op termijn de zonnepanelen in Saoedi-Arabië te gaan produceren. Het project moet ook honderdduizend banen opleveren.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels