Grote vraag naar energiezuinig bouwen op Batibouw

Nieuws

Er is een grote vraag naar energiezuinig bouwen bij kandidaat-bouwers. Aannemers koesteren geen hoge verwachtingen voor 2013. Dat blijkt aan de vooravond van Batibouw.

Zesendertig procent van de aannemers zegt dat er nu duidelijk meer bouwheren naar een energiezuiniger gebouw vragen dan vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie bij 205 Vlaamse woningbouwaannemers, uitgevoerd naar aanleiding van Batibouw.

Toch zijn de verwachtingen van de woningbouw-aannemers voor 2013 niet echt hooggespannen. Isolatie van dak, muren en vloeren, luchtdichtheid, ventilatie, isolerend schrijnwerk, een energiezuinige verwarming, koeling en ventilatie worden alsmaar belangrijker, zegt Bouwunie. “Het inspelen op de evolutie naar duurzaam en energiezuinig bouwen en verbouwen wordt door de ondervraagde woningbouwers aangestipt als dé uitdaging voor de sector.”

CrisisToch zijn de aannemers niet enthousiast wat betreft 2013. Reden: de aanslepende crisis laat bouwers de vinger op de knip houden en de effecten van de anticrisismaatregelen die de nieuwbouw ondersteunden, zijn al lang uitgewerkt.

Drieënveertig procent van de ondervraagde aannemers voorspelt een status quo voor de woningbouw op hetzelfde lage niveau als vorig jaar, 25 procent verwacht een daling en 32 procent een stijging ten opzichte van 2012.

Renovaties
Voor renovaties is er een gelijkaardige tendens. Bijna de helft houdt het op een stagnatie, terwijl 17 procent dit jaar minder werken aan bestaande woningen denkt uit te voeren dan vorig jaar. Slechts een op de drie verwacht een toename.

Eenenveertig procent geeft wel aan dat de klanten nu een kleiner budget te besteden hebben dan 5 jaar geleden; 21 procent zegt dat de klanten hun werken nu verhoudingsgewijs meer spreiden, zegt Bouwunie.

De bouwbeurs Batibouw vindt plaats van 21 februari tot en met 3 maart in de paleizen van Brussels Expo. De 54e editie staat in het teken van de “terugkeer naar de stad”, “hernieuwbare energie”, en “van stress naar zen” in de slaapkamer. In 2012 trok Batibouw 310.000 bezoekers. De eerste twee dagen zijn voorbehouden voor vaklui uit de bouwsector. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels