Haal het Zweedse woud binnen met de Nornäs-collectie van Ikea

Haal het Zweedse woud binnen met de Nornäs-collectie van Ikea

Interieur

De nieuwste collectie van Ikea haalt de Zweedse wouden binnen in onze woonst. Voor de Nornäs-serie gebruikt de Zweedse meubelgigant enkel grenenhout uit het hoge noorden van Zweden.

De nieuwste collectie van Ikea haalt de Zweedse wouden binnen in onze woonst. Voor de Nornäs-serie gebruikt de Zweedse meubelgigant enkel grenenhout uit het hoge noorden van Zweden.

Die nagelnieuwe serie draait rond de onbewerkte en natuurlijke uitstraling van grenenhout en de herkenbare strakke lijnen van modern Scandinavisch design. Marcus Engman, Directeur Design voor NORNÄS legt uit: ‘Met Nornäs gaan we helemaal terug naar de roots van IKEA, met een collectie die de jongste generaties laat kennismaken met de schoonheid en veelzijdigheid van natuurlijk grenen.’

Goed beheerde bossen en duurzaam hout

‘Daarvoor selecteerden we bomen uit goed beheerde bossen die we zaagden met een minimum aan afval, waarbij de unieke en natuurlijke kwaliteiten van elk stuk naar voren kwamen. Door het koude klimaat groeien de bomen traag. Dat maakt het hout uiterst duurzaam en sterk, wat op zijn beurt een slanker, lichter ontwerp mogelijk maakt dat enkel realiseerbaar is met natuurlijk hout.’

Traditioneel en modern

Designteam Marianne en Knut Hagberg (broer en zus) vertellen over het idee achter de Nornäs-collectie: ‘We wilden de traditionele uitstraling van grenen uit het noorden van Zweden aansluiting doen vinden bij de toekomst, en haar combineren met modern design dat bedoeld is om lang mee te gaan.’ Om dit te bereiken, opteerden de ontwerpers voor ambachtelijke toetsen, zoals afgeschuinde randen en traditionele constructietechnieken. Het hout behoeft geen afwerking, maar kan indien gewenst bewerkt worden met verf of beits.

Uniek

‘Door dit natuurlijke materiaal te gebruiken, konden we de variaties in de houtnerf, knoesten en andere

onregelmatigheden benutten om elk stuk volledig uniek te maken,’ aldus Marianne en Knut.

De Nornäs-collectie legt een lange reis af van de wouden in het Zweedse hoge noorden naar jouw Interieur. In onderstaande video vertelt Directeur Design voor Nornäs Marcus Engman over de kwaliteiten van hout uit het koude noorden en over de ideeën achter de collectie. Het verhaal wordt geïllustreerd met beelden van de reis die het hout aflegt. Surf voor meer info over de collectie naar de website van Ikea. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels