Halen we binnenkort energie uit de golfslag?

Halen we binnenkort energie uit de golfslag?

Energiebronnen, Nieuws

Als het project om de energieopwekkende boei te commercialiseren slaagt, dan is dat een primeur.

De Vlaamse overheid investeert via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) 2,4 miljoen euro in een proefproject om energie te winnen uit golfslagen.

De Universiteit Gent leidt het project dat de naam FlanSea kreeg. Zes Vlaamse bedrijven participeren mee voor een bedrag van 1,1 miljoen euro. Zij willen over drie jaar de boei die energie opwekt, commercialiseren. Als het project slaagt, zou het een primeur zijn: alle eerdere prototypes faalden.

“We gebruiken optimaal onze ervaringen en starten in een gematigd golfklimaat”, zegt professor Julien De Rouck. “De stormweerstand is immers een belangrijke factor in de haalbaarheid”, luidde het woensdag bij de voorstelling.

Jaar getest

FlanSea kiest voor een golfenergieconvertor van het type ‘point absorber’: een boei met een kabel aan. Door de op- en neergaande beweging op de golven, wordt een dynamo aangedreven. De boei wordt de volgende twee jaar ontwikkeld.

Daarna wordt ze een jaar lang getest op zee, 1 kilometer voor de Oostendse haventoegang. Het golfklimaat zou daar goed zijn met het oog op de opbrengst en overlevingskansen. Golven hoger dan vijf meter zijn een bijzondere uitdaging, luidde het.

Robuustere boei

Het Vlaamse onderzoeksproject rekent naast de financiële inbreng van de zes participerende bedrijven ook op de inbreng van hun kennis. De zes bedrijven zijn Electrawinds, Cloostermans-Huwaert, Spiromatic, Contec, AG Haven Oostende en DEME Blue Energy.

De Vlaamse boei moest alvast robuuster zijn, over een sterkere kabel beschikken en een efficiënter conversiesysteem bevatten dan eventuele concurrenten. Het nominaal vermogen van de boei wordt op 100 kilowatt geraamd.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels