Handig om te weten: schuldsaldoverzekering is niet altijd nodig

Handig om te weten: schuldsaldoverzekering is niet altijd nodig

Recht en financiën

Wie een woonlening aangaat, is wettelijk niet verplicht om daarbij ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Ze is in een aantal gevallen trouwens niet echt nodig. Heel wat kredietnemers beschikken immers al over een overlijdensdekking die inbegrepen zit in een groepsverzekering.

Een schuldsaldoverzekering houdt in dat een verzekeringsmaatschappij jouw deel van de lening afbetaalt op het moment dat je overlijdt. Je partner zal daardoor nooit het totale gewicht van de kredietlast alleen op zijn of haar schouders moeten nemen.

De premies voor de schuldsaldoverzekering kunnen onder meer afhangen van de leeftijd van de verzekerde (hoe ouder, hoe meer kans op overlijden, hoe duurder), de looptijd van de lening en het feit of je al dan niet rookt. Ook de rentevoet kan een rol spelen.

Je kunt kiezen om de premie bij aanvang van de lening in een keer volledig te betalen of voor een gespreide betaling. In dat laatste geval betaal je doorgaans gedurende twee derde van de looptijd van de lening. Voor een krediet op twintig jaar geeft dat dus dertien betalingen.

De verschillen in premies kunnen vrij groot zijn. Wie een simulatie doet op de website van Spaargids.be, kan onder meer zien dat een dertigjarige niet-roker die een lening van 150.000 euro op 20 jaar wil laten verzekeren bij Ergo Life, dertien keer 147,48 euro betaalt. Bij Generali kost diezelfde verzekering al dertien keer 375,32 euro.

Een schuldsaldoverzekering is echter geen wettelijke verplichting, ook niet voor wie zijn betalingen fiscaal wil aftrekken. Soms kan een bank er wel op aandringen een dergelijke verzekering te nemen om zo jouw en haar risico te beperken. Wie een verzekering via de bank zelf neemt, kan soms een korting op de interestvoet van zijn krediet krijgen.

Het risico kan niettemin evengoed worden afgedekt via een klassieke levensverzekering of een groepsverzekering. In een dergelijk contract zit vaak een overlijdensdekking. Het kapitaal dat de groepsverzekeraar dan uitbetaalt bij een overlijden, kan worden aangewend om de lening (deels) terug te betalen, waardoor de schuldsaldoverzekering dus niet echt meer nodig is om dit risico in te dammen. Ook in de levensverzekeringen zijn interessante verschillen tussen verzekeraars te bespeuren. Vergelijken kan via spaargids.be.

Via www. spaargids.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels