Harde isolatie onder een dekvloer en op een plat dak

Isolatie

Verschillende materialen zijn geschikt voor de isolatie van vloeren en platte daken, op voorwaarde dat een aantal regels worden nageleefd.

Harde isolatiepanelen worden vaak gebruikt op zogenaamd ‘warme’ en ‘omgekeerde’ platte daken. Op een ‘warm’ dak wordt de isolatielaag boven de dragende structuur gelegd. In dat geval wordt tussen de structuur en de isolatie een damprem of een dampscherm geplaatst en komt er boven de isolatie een dichtingsmembraan. Een ‘omgekeerd’ dak is een variant op een ‘warm’ dak, waarbij de isolatielaag boven de afdichting ligt en er bijgevolg ook een dampscherm vereist is. De isolatie op een omgekeerd dak moet worden verzwaard met ballast, bijvoorbeeld grind.

De isolatie moet een goede drukweerstand hebben en mag niet vervormen onder de belasting waaraan ze wordt blootgesteld. De materialen die het vaakst worden gebruikt, geëxtrudeerd polystyreen en polyurethaan, zijn doorgaans vocht- en drukbestendig. Rotswol en glaswol laten een betere ecobalans optekenen en zijn eveneens bijzonder geschikt. Net als panelen in kurk of houtvezels, afgewerkt met latex. Kies sowieso steeds voor producten met voldoende drukweerstand.

Welke isolatie u ook kiest, bescherm ze steeds tegen vocht en waterdamp. Om condensatie tegen te gaan, is de plaatsing van een dampscherm of een damprem noodzakelijk. Het vocht kan dan niet van de woning in de isolatie doordringen. Dat is erg belangrijk, omdat vocht in de dikte van het dak omwille van het dichtingsmembraan niet langs boven weg kan. In vochtige ruimten (badkamer, linnenkamer,…) moet bijzondere aandacht worden besteed aan de plaatsing van het dampscherm én aan de ventilatie.

Een dichtingsmembraan beschermt uw plat dak tegen water. Niet op alle types isolatiepanelen kan echter een dichtingsmembraan worden bevestigd. Dat is met name niet mogelijk in het geval van plantaardige isolatiematerialen (houtvezels, kurk,…). Oplossing: verzwaar het membraan met grind of een groendak.

Ook harde panelen die u in het vloercomplex wilt verwerken, moeten een goede drukweerstand hebben. U kunt ze enkel aanbrengen op een egale, vlakke ondergrond. Legt u de isolatie onder de dekvloer, bescherm ze dan met een waterafstotende folie.

Tekst: Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels