Bekijk de galerij

Harmonie van klassiek en modern

Renovatie gesloten

Een statig, 19de-eeuws herenhuis in Antwerpen op een moderne wijze renoveren zonder al te grote constructieve ingrepen én met behoud van de aanwezige klassieke ornamenten en materialen van de woning.

Een statig, 19de-eeuws herenhuis in Antwerpen op een moderne wijze renoveren zonder al te grote constructieve ingrepen én met behoud van de aanwezige klassieke ornamenten en materialen van de woning. Dat was de opdracht die de Limburgse architecte Bettina Luyten kreeg van Sofie en Patrick, de eigenaars van het pand. Met succes, zo getuigt het eindresultaat.

Architecte Bettina Luyten had in het verleden al eens samengewerkt met Sofie. Dat klikte toen zo goed, dat Sofie voor de renovatie van een pas gekocht herenhuis in het centrum van Antwerpen opnieuw een beroep deed op de Limburgse architecte. We staan voor een oud herenhuis, gebouwd in 1890. Het is een statige woning, maar op het ogenblik dat de architect de woning voor het eerst betrad, zag alles er toch wat afgeleefd uit.

“Het huis was vergane glorie. Binnen was alles vrij donker, de ruime inkomhal had veel van zijn oorspronkelijke glans verloren en was dringend aan een opknapbeurt toe.” Bettina Luyten wist meteen wat haar te doen stond: het geheel opfrissen en een moderne uitstraling geven. Het behoud van een paar waardevolle en mooie klassieke elementen in de woning was daarbij een vereiste. Strak, minimalistisch en toch warm van sfeer moest het worden…

Vrij snel stond vast dat niet veel zou geraakt worden aan de indeling van de woning en dat er geen verregaande constructieve ingrepen zouden gebeuren. “Dat was een bewuste keuze van de bouwheer, die een groot deel van het beschikbare budget wilde reserveren voor de afwerking. Met een minimum aan ingrepen toch een maximaal resultaat bereiken, dat was de grote uitdaging waar we voor stonden.”

Dirk De Mesmaeker

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 356 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels