Hasselt wil alle inwoners aan de groene stroom

Energie

Het stadsbestuur van Hasselt gaat een grootschalige campagne opzetten om zoveel mogelijk inwoners en bedrijven te mobiliseren voor deelname aan een groepsaankoop van groene stroom en gas. "Het is de eenvoudigste manier om onze klimaatdoelstellingen te halen", zegt schepen van Energie, Joost Venken (Helemaal Hasselt).

De campagne Stroomstad Hasselt.be maakt gebruik van een woordspeling. “Alle grootsteden hebben een brede stroom nodig: New York de Hudson, Parijs de Seine, Londen de Theems, en Hasselt… de groene stroom”, aldus Joost Venken.

Niet duurder

“Willen we de doelstelling halen om tegen 2020 de CO2-uitstoot op ons grondgebied te verminderen, dan zullen we daar met z’n allen werk van moeten maken. Als stadsbestuur geven we niet alleen die boodschap door, we faciliteren ook de realisatie ervan door deze groepsaankoop te organiseren. We gaan voor 100 procent Belgische groene stroom. Waarom? Hoe meer vraag er is, des te groter het aanbod zal worden. De investeringen in lokale productie van groene stroom zal automatisch worden opgedreven als de inwoners, bedrijven en verenigingen van Hasselt massaal overschakelen naar groene stroom. Het enige dat ze moeten doen is intekenen, en wij zorgen voor de rest. We zijn er bovendien van overtuigd dat deze groene stroom uit België zeker niet duurder zal zijn dan de huidige tarieven, waardoor de consument ook een financieel voordeel heeft.”

De stad Hasselt betaalt de tussenpersoon die de groepsaankoop regelt. “Zo wordt er niets afgeroomd van het financiële voordeel voor de consument”, redeneert schepen Venken. “Bovendien garanderen we op die manier een onafhankelijke keuze van energieleverancier.” Het bestuur roept iedereen die groene stroom verbruikt op om de campagne te steunen. Dat kan door een (milieuvriendelijk) sjabloon van de actie op de gevel van zijn huis te laten spuiten. “Een grote zichtbaarheid zal ook anderen inspireren om deel te nemen”, aldus de schepen van Energie. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels