Hdtv lcd of plasma flatscreen?

Hdtv lcd of plasma flatscreen?

Audio en video

Hdtv, lcd of plasma flatscreen: u ziet door het tv-bos de bomen niet meer? Ik ga Bouwen & Renoveren wel, vandaar deze update.

Een doodsaaie stadswijk met asgrauwe appartementsblokken, waar hoegenaamd niks gebeurt. Plots ontploffen uit het niets overal ontelbare verfkogels. De flatgebouwen veranderen op slag in een symfonie van exploderende kleuren. Een surrealistische droom? Nee, het scenario van de fantastische reclamespot voor Sony Bravia, de tv waarbij de kleuren ‘van je scherm spatten’. Toestellen produceren met de helderste kleuren is vandaag de dag niet de enige inzet van de tv-fabrikanten. Ook op vlak van beeldkwaliteit, design en beeldformaat zien we aanzienlijke vooruitgangen.

Hdtv

De klassieke tv-bak, die door zijn ingebouwde kathodestraalbuis zo’n dik ‘achterste’ heeft, verliest onherroepelijk terrein. Meer nog, sinds februari 2006 worden in België meer platte tv-schermen dan klassieke tv’s verkocht. Flatscreens bestaan uit plasma of lcd (Liquid Crystal Display), en zitten intussen in hetzelfde prijsgamma als de klassieke tv-toestellen. Voor kleinere televisies (met een diagonale diameter tot 80 cm) opteer je best voor een lcd-scherm. Mag het gerust een maatje meer zijn, kies dan een plasma-tv: die zijn goedkoper dan hun kingsize lcd-varianten. Qua beeldkwaliteit verschillen plasma- en lcd-schermen niet zo gek veel meer. Een factor om wel rekening mee te houden: op jaarbasis verbruiken lcd-tv’s beduidend minder dan hun plasma-collega’s.

Ten opzichte van een klassiek tv-toestel, zijn de voordelen van een flatscreen legio: de beelden vermoeien de ogen minder (het beeld flikkert niet) en de schermen zijn esthetischer en eleganter. Bovendien nemen ze minder plaats in en kunnen ze makkelijker verplaatst of aan de muur bevestigd worden. En omdat bij flatscreens de bedrading zo beperkt mogelijk wordt gehouden, kan je de snoeren perfect inwerken in een muur. Logistiek zijn tv’s met een plat scherm dus stukken handiger, maar ook technisch zijn ze beter uitgerust dan hun klassieke voorgangers. Tegenwoordig zijn haast alle flatscreens hd-ready. Dat wil zeggen dat ze High Definition-signalen kunnen uitzenden. Een hdtv levert scherpere beelden en meer details, omdat het scherm meer beeldlijnen heeft (720 of 1080 tegenover 576 bij een klassieke tv). Concreet levert dat beelden op die tot vijf keer scherper zijn. Een hdtv-signaal bevat ook 5.1.-dolby surround-geluid. Met andere woorden: een hdtv biedt televisie aan met bioscoopfaciliteiten. Voorlopig zijn de hd-schermen wel hun tijd wat vooruit, want in België zenden de meeste tv-zenders nog niet in High Definition uit. En het zal wellicht nog een tijdje duren vooraleer overal het huidige Pal/Secam-formaat volledig vervangen is door hdtv. Maar dat hdtv definitief aan het doorbreken is, staat buiten kijf. In Amerika en Japan boomt het formaat al jaren. In Europa kwam hdtv in een stroomversnelling, sinds het wereldkampioenschap voetbal 2006 volledig in hd werden uitgezonden. De Belgische firma Alfacam, die gespecialiseerd is in High Definition, was verantwoordelijk voor het gros van de beelden. Ze doen hun stunt nog eens over op de Olympische Spelen van Peking in 2008. Tegen dan zou hdtv bij ons bijna volledig moeten ingeburgerd zijn.

Multimediaal

Op de hifimarkt is de trend overduidelijk: toestellen worden steeds multimedialer. Functies als telefoneren, internet, radio, gps, foto’s nemen, muziek beluisteren, beelden bekijken worden zoveel mogelijk geïntegreerd in één apparaat. Het gevolg is al te vaak: erg compacte multimedia-apparaten – met vaak knappe design – met veel knopjes en een ingewikkelde bediening. Die multimediatrend zien we nu ook, met enige vertraging, op de tv-markt. (Je kan al langer tv kijken op internet, dan internetten op je tv). Klassiek is dat televisies uitgerust worden met een ingebouwde VHS- of dvd-recorder. In de zogenaamde home-entertainmentsystemen is zelfs een draadloze internetverbinding voorzien. Omdat de televisie dan eigenlijk als een minicomputer werkt, zijn alle USB-toepassingen ook meteen compatibel. Wat kan je daar dan concreet mee doen? Het antwoord op een tv-quizvraag kan je bijvoorbeeld meteen opzoeken op het internet, de foto’s op je digitale camera kan je op een groot scherm bekijken, en tijdens een tv-reclameblok kan je snel even je e-mails lezen of een film-on-demand downloaden. Bang & Olufsen lanceert dan weer een multimedia-lcd-tv met ingebouwde digitale radio. Hun knap ontworpen ‘BeoCenter 6-53’ kan ook perfect fungeren als computerscherm (van maar liefst 58 centimeter breed!).

Er komen ook steeds meer tv-toestellen op de markt die een performante harde schijf aan boord hebben. LG Electronics haalde voor hun baanbrekende plasmatelevisie 42PC1RR met ingebouwde Digital Video Recorder (capaciteit 80 GB) zowel de EISA Best Product Award als de Reddot Design Award binnen. Ook op de harde schijf kunnen beelden worden opgeslagen in veel betere kwaliteit dan op de klassieke VHS-videocassettes. Nu ook steeds meer televisiezenders in High Definition zullen uitzenden, is een zware harddisk zeker broodnodig. Ter vergelijking: op een harde schijf van 80 gigabyte kan 40 uur televisie, en 20 uur high-definitionbeelden. De indrukwekkende opslagcapaciteit dient ook om live televisiebeelden te kunnen stilzetten of terugspoelen. Die zogenaamde ‘time shift’-functie is bijvoorbeeld handig om het doelpunt opnieuw te bekijken dat je net miste, omdat je even in de keuken was.

Tv-fabrikanten doen er alles aan om hun televisies met geïntegreerde functies zo gebruiksvriendelijk te maken. Het codewoord is hier ‘gepersonaliseerde one-touch-bediening’. Dat kan behoorlijk ver gaan: met één druk op de knop springt je tv aan op je favoriete zender, krijg je een melding hoeveel nieuwe e-mails je hebt en begint meteen een film-on-demand te downloaden van je favoriete regisseur. Klinkt zeer leuk, maar het probleem met zulke domoticasnufjes is helaas dat ze vaak lastig te programmeren en te repareren zijn.

Muurtelevisie

Een andere trend op de tv-markt is overgewaaid uit de horeca: met projectiebeamers kan je ook tv-kijken op een groot scherm. Via een av-beamer (een betere optie dan een dataprojector!) die aan het plafond is bevestigd, wordt het beeld op een vlakke muur geprojecteerd. Dat bespaart plaats, want je moet geen hoekje reserveren voor een televisie.

Helaas zijn zulke projectoren nog bijzonder duur. Een ander probleem is dat zo’n av-beeldsignaal niet zo krachtig is en gemakkelijk diffuus wordt door rondzwevend stof of onscherpe afstelling. Bovendien is het beeld overweldigend groot, zodat je enkel van op een zekere afstand tv kan kijken. Leuk als je met een hele bende vrienden naar een voetbalmatch zit te kijken, maar minder fijn om bijvoorbeeld choquerende nieuwsbeelden gênant groot op je muur gestraald te zien.

Nochtans zijn grote televisies echt de toekomst. Er zijn al tal van plasmaschermen op de markt die breder zijn dan een meter. Natuurlijk is niet elke woonkamer geschikt voor zo’n gigantische televisie. Want hoe groter het scherm, hoe verder je best zit om het beeld goed te kunnen waarnemen. De gouden regel is: je moet ongeveer tweemaal zo ver zitten als de breedte van je scherm. Met een eenvoudige berekening weet je dus hoe groot je televisie maximaal mag zijn.

Tekst Thijs Demeulemeester

Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

Laat je bij de aanschaf van een nieuw tv-toestel adviseren door een specialist in het verkooppunt. Televisies hebben vaak zeer veel technische faciliteiten, waar je best vóór je aankoop goed over geïnformeerd wordt.

Links

http://www.plasma-lcd-feiten.be/

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels