Heb ik een vergunning nodig voor een omheining?

Heb ik een vergunning nodig voor een omheining?

Hekken en poorten, Outdoor, Recht en financiën

Uw tuin is het verlengde van uw woning. En net zoals de muren daar ongewenste gasten en inkijk tegenhouden, wilt u ook uw tuin afschermen. Maar mag dat zomaar? Wanneer is er wel of geen vergunning nodig?

Het is zowat het eerste wat we doen wanneer we in onze woning trekken: ons territorium afbakenen door een of andere vorm van omheining. Allemaal goed en wel, maar zo’n omheining heeft al meer dan eens voor een breuk in hechte burenrelaties gezorgd. Omdat de keuze van de omheining niet bevalt, omdat ze zonder toestemming op de perceelgrens staat,… Voorkom dat uw plannen een vredige toekomst met uw buren in de weg te staan. Overleg in eerste instantie met hen. Zij zijn ongetwijfeld ook vragende partij voor een of andere vorm van domeinafbakening. Probeer af te tasten of jullie gezamenlijke voorkeuren hebben waarvan er één gerealiseerd kan worden. Wanneer u zo’n omheining in samenspraak kunt realiseren, bespaart u bovendien in kosten en onderhoud.

Krijgt u geen consensus en wilt u uw eigen voorkeur toch realiseren, bewaar dan de nodige afstand tot de perceelgrens. Kiest u voor een natuurlijke oplossing zoals een haag, neem dat advies dan ook letterlijk. Zo beschikt u over de nodige ruimte voor het onderhoud van de haag.

Vergunning

Niet alleen uw buren, ook de wetgever heeft een bepalende rol in de uiteindelijke omheiningkeuze. Sowieso geldt de regel dat een levende haag op minstens 50 centimeter van de scheiding geplant dient te worden wanneer het niet om een gemeenschappelijke haag gaat. Hoogstambomen moeten minstens op 2 meter van de scheidingsgrens staan, tenzij een plaatselijk gebruik een kleinere afstand toelaat. Los van die regels zijn er nog een aantal gewestelijke bepalingen.

Vlaanderen

In Vlaanderen zegt het omgevingsloket dat er geen stedenbouwkundige vergunning nodig is voor het plaatsen van een tuinafsluiting of omheining wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan:

 • De afsluiting in de zij- en achtertuin mag niet hoger zijn dan 2 meter.
 • De afsluiting in de voortuin moet open zijn en mag niet hoger zijn dan 2 meter.
 • Kiest u voor een gesloten afsluiting in de voortuin, dan mag deze niet hoger zijn dan 1 meter.

In bepaalde gevallen – zoals in natuurgebieden, langs grachten – gelden er uitzonderingen. Ook kan de gemeente een eigen regelgeving opstellen in bijvoorbeeld verkavelingsvoorschriften. Informeer u daarom bij de dienst ruimtelijke ordening voor de precieze richtlijnen die voor uw woonplaats gelden.

Wallonië

In Wallonië dicteert de CoDT dat je altijd een vergunning nodig heeft voor de bouw van een gemetselde scheidingsmuur. Een bouwvergunning is niet vereist voor een omheining van maximaal 2 met de volgende criteria:

 • Rasterwerk met eventueel een betonnen plaat of een lage wand met een maximale hoogte van 0,70 m aan de basis
 • Een of twee horizontale dwarsliggers
 • Houten schuttingen
 • Gabionmuur met een maximale dikte van 20 centimeter
 • Poorten en hekjes die een wijds uitzicht op het terrein mogelijk maken
 • Omheining in een ander materiaal (bijvoorbeeld een levende haag van een lokale soort).
 • Niet zichtbaar vanaf de weg of aan de achterzijde van een gebouw en die het terrein afbakenen

Opgelet: voor de bouw van een steunmuur die langer is dan 0,70 meter is altijd een bouwvergunning nodig.

Maar ook in Wallonië kan de gemeente andere richtlijnen opleggen. Dus ook hier geldt om u vooraf te informeren op de dienst ruimtelijke ordening van uw gemeente.

Brussel

In het hoofdstedelijk gewest is het plaatsen van een omheining, haag of tuinmuur vrijgesteld van de vergunningsplicht op voorwaarde dat ze:

 • Niet afwijken van een bestemmingsplan, een stedenbouwkundige verordening of een verkavelingsvergunning
 • In de voortuinstrook niet hoger is dan 1 meter
 • Op de zij- of achtergrens niet hoger is dan 3 meter

Meer info op urbanisme.irisnet.be

Tekst Tim Vanhove & Vinciane Pinte
Beeld Unsplash

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels