Bekijk de galerij

Hedendaagse blokhut

Renovatie open

Een renovatie van een massiefhoutbouw, die de bestaande troeven en een hedendaagse vormgeving combineert.

KRACHTLIJNEN1. De charme van een houten woning. 2. De grote ruimtelijkheid (open tot in de nok van het dak). 3. Door een bescheiden renovatie die de oorspronkelijke troeven behoudt en er tijdloze accenten aan toevoegt, is de chalet uitgeroeid tot een hedendaagse woning.

ARCHITECTGreet Nelis

Christie woont met haar gezin in het (schoon-)ouderlijke huis, een massiefhoutbouw die in 1985 gebouwd werd. Drie jaar geleden werd het gerenoveerd.

De werken bestonden uit een bescheiden uitbreiding hier en daar, het integreren van de garage tot de woonruimte, een bakstenen gevelbezetting, het schilderen van de houten wanden en plafonds binnen en een nieuwe keuken- en badkamerinrichting.

De troeven van het oorspronkelijke huis – de indeling, de ruimtelijkheid, het hout – werden behouden. De woonoppervlakte werd door een gedoseerde uitbreiding van de woning met een aantal vierkante meters vergroot.

GevelbezettingTerwijl de houten gevels al die jaren ook aan de buitenkant zichtbaar gebleven waren, kwam er nu een gevelbezetting van gevelsteen die gekaleid werd. Het hout aan de binnenkant werd enkel geverfd. Maar wat een verschil!

Het bruinoranje maakte plaats voor heel zachte en lichte aardetinten, net zoals de rest van het interieur. Niet alleen de kleuren maar uiteraard het materiaal zelf zorgen voor een warme sfeer. Zelfs letterlijk.

Het verschil tussen de temperatuur van het hout en de omgevingstemperatuur, is kleiner dan met andere materialen, waardoor je sneller een comforttemperatuur krijgt.

Massiefhoutbouw

Deze woning is e en voorbeeld van massiefhoutbouw, waarbij de wanden uit massieve balken bestaan die op elkaar werden geplaatst.

Houtskeletbouw is een bouwsysteem waarbij de dragende skeletstructuur vervaardigd is van hout.

De twee systemen hebben uiteraard heel wat gemeenschappelijke kenmerken: hout is een hernieuwbare grondstof, onttrekt CO2 aan de atmosfeer en reduceert zo rechtstreeks het broeikaseffect.

Sofie De Vriese

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels