Heeft de Belg nog een baksteen in zijn maag?

Nieuws

Ik ga Bouwen deed een rondvraag op Batibouw bij de grote spelers in de baksteenmarkt over de populariteit van de baksteen als bouwmateriaal. Wat blijkt? De baksteen speelt nog steeds een belangrijke rol, maar niet noodzakelijk in de traditionele vorm.

De opkomst van houtskeletbouw en andere nieuwe manieren van bouwen zouden kunnen doen vermoeden dat de baksteen niet meer zo populair is als vroeger. Toch blijkt uit een rondvraag op Batibouw dat de baksteen nog steeds booming business is.

“Afgelopen jaar was het beste jaar qua verkoop sinds we bestaan”, zegt Sven Daniëls van baksteenfabrikant Nelissen. Enerzijds heeft dat te maken met de weersomstandigheden; door de zachte winter kunnen aannemers blijven doorwerken en wordt er meer materiaal verkocht. Anderzijds is een groot deel van de verkoop ook bestemd voor export. Toch is hier in België de baksteen nog steeds heel populair. “Mensen leggen andere accenten en willen misschien een andere soort steen, maar de baksteen blijft nog steeds het populairste bouwproduct”, zegt Daniëls.

Ook bij Vandersanden Group benadrukken ze het belang van de baksteen. “Onze verkoopcijfers zijn de laatste 20 jaar alleen maar gestegen”, klinkt het bij de bouwgroep. Wat wel blijkt is dat de traditionele steen niet langer domineert en dat het ecologische steeds meer domineert. “Onze zerosteen, waarbij er geen voegen aan te pas komen, maakt ondertussen 15% van onze verkoop uit”, klinkt het. Nieuwe duurzame systemen winnen aan populariteit omdat zowel voor de klant als het bedrijf het ecologische aspect steeds meer op de voorgrond treedt. Dat neemt echter niet weg dat de baksteen als traditionele bouwstof populair blijft.

Dat is ook maar meer dan normaal, zegt Katrien Nottebaert, de marketing directeur van Wienerberger. “Geen enkel product is zo duurzaam als de baksteen, dus het is maar logisch dat onze verkoop blijft stijgen nu duurzaamheid een belangrijke rol speelt bij het bouwen.” Ook zij benadrukt dat de vorm en structuur niet meer hetzelfde zijn als vroeger. “We moeten inspelen op trends, dus vormen en structuren moeten meegaan met hun tijd.” Zo zijn er nu smallere bakstenen, keramische leien of de ecobrick, die beter isoleert.

“Een baksteen wordt gemaakt van klei, zand en water. Dat zijn allemaal grondstoffen die er in België in overvloed zijn. Er moet dus niks geïmporteerd worden, het product kent een lange levensduur en is volledig recyclebaar. Voor mij staan bakstenen automatisch gelijk aan duurzaamheid”, aldus Katrien.

Renske De Maesschalck

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels