Helft minder bouwpercelen in overstromingsgebied

Nieuws

Door een hertekening van de kaarten zijn de risicozones voor overstroming met 15.000 hectare gekrompen. Dat bericht De Standaard.

Het aantal bouwpercelen dat in een risicozone voor overstroming ligt, is in Vlaanderen gehalveerd. Van 11.630 percelen in 2006 naar 5.463 percelen nu. Dat is het gevolg van een hertekening van de kaarten met de risicogebieden, die de minister van Omgeving, Joke Schauvliege(CD&V), heeft laten maken. De kaarten zijn nodig vanwege de federale wetgeving. Er is namelijk een gevolg voor de verzekerbaarheid van de woningen. Verzekeraars mogen eigenaars van woningen in risicozones weigeren.

Dit alles betekent niet dat er op de betrokken percelen niet meer mag worden gebouwd. Alleen gebeurt dat best waterproof, bijvoorbeeld op palen. In totaal zijn in het Vlaams Gewest nu 22.540 hectare afgebakend als risicozone, of 1,67 procent van de totale oppervlakte. “Er zijn ingrepen gebeurd, zoals de aanleg van wachtbekkens en grote gecontroleerde overstromingsgebieden. Daardoor is het risico verkleind. De modellering is ook verfijnd”, zegt Schauvliege.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels