Help, mijn water is groen of oranjebruin

Zwembad en wellness

Zwembader met een raar kleurtje? In bijna alle gevallen is dat op te lossen met het aanpassen van de pH-waarde en de chloor.

Zwembader met een raar kleurtje? In bijna alle gevallen is dat op te lossen met het aanpassen van de pH-waarde en de chloor.

Een groene kleur wijst erop dat er teveel algen in het water zitten. Probeer eerst de pH van het water op peil te brengen, en ga dan over naar een chloorshockbehandeling.

Vervolgens kan je anti-algproduct in je zwembadwater doen. Bekijk zorgvuldig op de verpakking welke hoeveelheden je moet gebruiken. Laat de filter intussen werken.

De pH-waarde geeft de zuurtegraad van het water aan. Deze kan je meten met de digitale meter. De pH-waarde ligt idealiter tussen 7,2 en 7,6, alleen dan kan chloor goed werken. Als de pH te hoog is, moet je product pH-minus toevoegen aan het water.

Als de pH te laag is, voeg je pH-plus bij. Lees goed op de verpakkingen hoe je de producten best toedient. Als de pH te laag is, dus onder de 7,2, dan is het water te zuur. Dat kan bij het zwemmen irritatie aan de ogen en huid veroorzaken. Het ontregelt ook de werking van de chloor.

Is de pH te hoog, dan is de alkalische waarde van het zwemwater te hoog. In dat geval gaat chloor zich verbinden met andere stoffen zoals ammoniak. Dat leidt opnieuw tot oog- en huidirritatie.

Een oranjebruine kleur wijst erop dat er ijzer in het water zit. Ook hier moet je de pH-waarde corrigeren en chloorshockbehandeling toepassen. Laat de filter in dat geval een tiental uur draaien.

Pas altijd eerst de pH aan tot de gewenste waarde behaald is. Als het je niet lukt om de pH-waarden op de juiste hoogte te krijgen, dan kan je best je zwembad voor 1/3 laten leeglopen en vullen met nieuw water. Is de pH wel goed, dan voeg je chloor toe.

Wanneer de chloorwaarden te laag zijn, dan moet je chloorpoeder toevoegen. Er bestaan ook chloortabletten die je in de skimmer kan leggen. Die kan je continue aanvullen. Deze zorgen voor een dagelijks onderhoud en toevoer van chloor.

Het ideale chloorgehalte ligt op 2. Chloor heeft drie belangrijke functies: het doden van bacteriën, het doden van algen en het controleren van organische stoffen zoals urine, stof, dode bladeren, pollen, zeep of zonneproducten.

Wanneer de pH-waarde en het chloorgehalte beiden goede waarden hebben, zal je geen chloorlucht ruiken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels