Herberekening elektriciteitsfactuur vanaf 2022

Herberekening elektriciteitsfactuur vanaf 2022

Actualiteit, Elektriciteit, Nieuws

De Vreg, de Vlaamse Energieregulator, heeft beslist om vanaf 2022 de berekening van de elektriciteitsfactuur anders aan te pakken. Wie stroompieken veroorzaakt, zal meer moeten betalen.

De wijziging heeft betrekking op onze bijdrage in de kosten van het elektriciteitsnet (met andere woorden in het onderhoud ervan). Die maken zo’n 20 procent uit van onze elektriciteitsfactuur. Momenteel wordt die bijdrage berekend op ons jaarlijks verbruik. Vanaf 2022 wordt dat dus anders. We zullen dan niet meer betalen voor de stroom die we jaarlijks verbruiken, maar wel voor stroompieken die we veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer we verschillende toestellen op hetzelfde moment laten draaien of de elektrische wagen opladen, zelfs wanneer we zelf stroom produceren en het overschot op het net zwieren. Die pieken kunnen namelijk het stroomnet overbelasten, en het is net dat wat de Vreg wil vermijden.

De energieregulator wil met de nieuwe tarifering mensen aanzetten om hun energieverbruik te spreiden, en dus het net wat te ontlasten. Wie zijn verbruik spreidt, zal minder betalen. Volgens de Vreg zou een gemiddeld gezin zowat 50 euro kunnen besparen, op een jaarlijkse factuur van 852 euro. 

Er zijn weliswaar enkele kanttekeningen. Zo zal iedereen een minimumbijdrage moeten betalen die overeenkomt met een bepaald piekverbruik, ook wanneer je onder die piek zou blijven. Bovendien veroorzaak je met slechts enkele elektrische toestellen al een piek in je verbruik. Het is dus nog maar de vraag of je echt zal kunnen besparen. 

Tekst Sarah De Meûter
Openingsbeeld © Legrand

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels