Hernieuwbare energie kost Vlaams gezin minstens 106 euro

Nieuws

Denktank Itinera raamt de meerkost per gezin op minstens 106 euro per jaar tegen 2020.

De uitbreiding van hernieuwbare energie in Vlaanderen, tot een aandeel van zo’n 30 procent tegen 2020, zal doorgerekend worden aan de verbruikers. Denktank Itinera raamt de meerkost per gezin op minstens 106 euro per jaar tegen 2020, zo blijkt uit een persbericht.

Hierbij valt op dat de kost van windturbines op zee duurder zal uitvallen dan zonnepanelen. Bij de berekening zijn wel nog een aantal elementen onzeker: zo zal de precieze factuur afhangen van de korting die grootverbruikers zullen genieten ter bescherming van hun internationale competitiviteit. Dit jaar heeft netbeheerder Eandis de distributiekost op de energiefactuur van de gezinnen al verhoogd met gemiddeld 72 euro per jaar, om de subsidies voor groene energie te compenseren.

“Dit heeft geleid tot een polemiek die dreigt te knagen aan de goodwill van de bevolking tegenover hernieuwbare energie”, waarschuwt Itinera. Het is nu al zeker dat de productie van hernieuwbare energie zal toenemen, en de kost verder zal doorgerekend worden aan de consument. Itinera berekende dat, als de groenestroomcertificaten evenredig verdeeld zouden worden over alle verbruikers, de meerkost tegen 2020 zal uitkomen op ongeveer 106 euro per jaar.

Zonnepanelen blijven nodig om een aandeel van 30 procent hernieuwbare energie te halen, maar vanaf 2015 zal vooral windenergie op zee de elektriciteitsfactuur gaan beïnvloeden. Vraag is echter of er een evenredige verdeling van de meerkost zal gebeuren. Dit dreigt immers de concurrentiepositie van bedrijven (grootverbruikers van elektriciteit) aan te tasten. Afhankelijk van de korting die zij eventueel zullen krijgen, loopt de factuur voor gezinnen op met 132 of zelfs 160 euro per jaar tegen 2020. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels