Herschilder je houten luiken in 7 stappen

Herschilder je houten luiken in 7 stappen

Outdoor, Ruwbouw

Wanneer de temperaturen wat zachter worden, is het moment aangebroken om aan de buitenkant van je woning wat klusjes uit te voeren, zoals het onderhoud van je houten luiken. Waarom geef je ze geen nieuw laagje verf om ze wat op te frissen? Lees onze tips om ze te renoveren, stap voor stap.

In tegenstelling tot aluminium of pvc-luiken, die weinig onderhoud vergen, moet je houten luiken regelmatig eens schilderen om hun charme en elegantie te behouden.

Stap 1: De luiken eraf halen

Om je luiken te onderhouden, moet je ze eerst uit hun scharnieren halen. Plaats elk luik, plat, op schragen. Verwijder alle metalen onderdelen (scharnieren en sluitingen) en leg ze even opzij. We komen hier later op terug. Werk wel op een stabiele ondergrond en leg een dekzeil op de grond indien nodig.

Stap 2: Afbijten

Voor je de luiken opnieuw schildert, is het belangrijk om oude afwerkingslagen – zoals oude lak- en verflagen – te verwijderen. Er zijn verschillende technieken om dit te doen:

  • Schuren: als de verf niet te dik is, kan je het oppervlak rechtstreeks schuren. Begin met een schuurpapier met grove korrel om de verf te verwijderen en eindig met fijnkorrelig schuurpapier om het oppervlak glad te maken.
  • Chemisch afbijten: het product maakt de verf week en zorgt ervoor dat de verf “blaren” krijgt. Een spatel is dan voldoende om de verf volledig te verwijderen. Spoel het luik grondig na om eventuele productresten te verwijderen.
  • Thermisch afbijten: je verwarmt de verf om ze te kunnen verwijderen. Pas wel op dat je het hout niet verbrand.

Stap 3: Herstellen – schuren

Controleer het oppervlak van de luiken, ze kunnen beschadigd zijn. Gaten of scheuren moeten worden gedicht. Dit kan je doen met houtpasta. Breng het aan met een spatel om de oneffenheden op te vullen. Maak het oppervlak vervolgens glad met de spatel en laat het product uitharden en drogen.

Schuur op met fijn schuurpapier om het oppervlak glad te maken en te egaliseren. Je kan hiervoor ook een schuurmachine gebruiken. Daarmee bespaar je tijd. Verwijder achteraf het stof met een schone doek.

Lees ook > 3 tips om je houten terras glans te geven

Stap 4: De onderlaag

Voor je gaat verven, moet je eerst een onderlaag aanbrengen. Deze laag zorgt voor een homogener en vooral duurzamer resultaat.

Begin met een eerste laag, verticaal in de richting van het hout, en vervolgens een tweede laag haaks erbovenop, om het materiaal goed te bedekken. Een dunne laag is voldoende om het hout te beschermen. Laat 24 uur drogen.

Stap 5: Verven

We komen eindelijk bij de hoofdzaak: het verven. Kies een verf die geschikt is voor hout. Breng met een ronde, puntige kwast een eerste laag verf aan over de gehele breedte van het luik en ga er, zonder te wachten tot het luik droog is, een tweede keer over, maar nu in de lengte.

Laat drogen en breng indien nodig een tweede laag aan. Herhaal de handeling om de andere kant van het luik te schilderen.

Stap 6: De andere onderdelen beschermen

Vergeet de andere onderdelen van de luiken niet te behandelen: de scharnieren en de sluitingen. Breng hiervoor eerst een roestwerende laag aan. Laat alles drogen en schilder ze, als je wil, met een verf die geschikt is voor metaal.

Stap 7: Afwerking

Laatste stap: vernissen. Om je luiken langer te beschermen, is het aangeraden om een vernislaag aan te brengen. Vernis beschermt tegen wind, regen, uv-stralen, slijtage… en laat de luiken er beter uitzien. Schroef ten slotte de metalen onderdelen terug op de droge luiken. Vet indien nodig de sluitingen in.

Tekst Mailys Chavagne
Beeld TBR

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels