Herstel Vlaamse bouw verloopt moeizaam

Nieuws

Stijgende prijzen van energie en grondstoffen houden winst van de Vlaamse bouwbedrijven laag.

De matige winstgevendheid van de Vlaamse bouwbedrijven kan de komende maanden verder aangetast worden door de stijgende prijzen van energie en grondstoffen. Het herstel lijkt nog ver weg. Dat besluit de Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf, uit haar trimestriële bouwbarometer. De barometer daalde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor het tweede kwartaal op rij lichtjes.

Meer dan een derde van de ruim 200 ondervraagde bouwondernemers heeft nu meer werk dan eind vorig jaar. Een kwart heeft minder om handen. Maar 40 procent verwacht wel dat de komende maanden meer werk zullen opleveren.

Prijzen

Het absolute pijnpunt blijven de prijzen. Amper de helft (53 pct) zegt met de huidige prijzen winstgevend te kunnen werken. Een derde geeft aan dat de prijzen de voorbije maanden gedaald zijn.

Bovendien kunnen de stijgende prijzen van grondstoffen en energie de winstgevendheid van de bouwbedrijven verder aantasten, aldus de Bouwunie.

“Logischerwijze volgen de verkoopprijzen wanneer de grondstoffenprijzen stijgen, maar die doorrekening verloopt niet lineair en duurt even.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels