Het binnenwerk is keramisch

Het binnenwerk is keramisch

Badkamer en wellness, Keuken

De goede werking van een kraan wordt bepaald door het binnenwerk.

Daarbij lijkt een sluiting met een rubberen dichtingsring (beter gekend als ‘joint’) het minst aangeraden. Het rubber verslijt en is onderhevig aan kalkaanslag, waardoor de kraan snel zal lekken. De rubberen ring wordt meer en meer vervangen door kranen met keramische schijven.

Dat zijn twee schijven in hard en haast onverslijtbaar materiaal die over elkaar schuiven om de opening te vergroten of te verkleinen. Deze schijven zijn veel minder gevoelig voor kalkaanslag en gaan veel langer mee.

Het enige nadeel is dat er makkelijker vuil tussenkomt en in dat geval kan je de kraan niet meer volledig afsluiten. Zet daarom de kraan altijd goed open bij het eerste gebruik: het water goed laten doorlopen en doorspoelen voorkomt vuil tussen de schijven.

Eéngreepmengkranen beschikken vandaag haast allemaal over een keramische afdichting. Bij tweegreepmengkranen kunnen beide systemen toegepast worden.

Om te weten of een kraan een binnenwerk heeft met een rubberen of keramische afdichting, kan je even aan de draaiknoppen voelen: bij een rubberen afdichting heeft de knop een lange draaibeweging, werkt ze met keramische schijven dan voel je een korte draaibeweging en een harde aanslag.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels