Het dakraam: een heikel punt

Het dakraam: een heikel punt

Dakdekking, Nieuws

Alle experts zijn het erover eens: warmte stijgt. Via het dak gaat heel wat warmte in huis verloren. Om de gewenste energieprestaties te halen, moet een woning luchtdicht en degelijk geïsoleerd zijn.

Dat principe is vrij makkelijk in de praktijk om te zetten: het dak voorzien van een dikkere laag isolatie, is technisch niet zo moeilijk. Uitgaande van een isolatiedikte van 18 cm, schommelt de thermische transmissiecoëfficiënt (U) van een dak rond 0,2 W/m²K. Dat is een vrij goede score (EPB-norm voor daken: U < 0,3 W/m²K).

Nóg een punt waarover tussen specialisten geen onenigheid bestaat: condensatieproblemen ontstaan op de koudste plekken van een wand. Dat is meestal het geval bij dakramen met een thermische transmissiecoëfficiënt (U) rond 1,4 W/m²K (raam met dubbele beglazing). Daarmee liggen die prestaties zeven keer lager dan die van het geïsoleerde dak waarin ze zijn geplaatst. Het risico op condensatie is dan ook reëel indien de lucht in het vertrek onvoldoende wordt ververst.

Die condensatie is des te manifester wanneer de ruimte onder dak een badkamer (veel waterdamp tijdens het nemen van een douche of bad) of een slaapkamer (tijdens onze slaap produceren we veel waterdamp) is.

Tijdens renovaties komt het probleem vaak duidelijker aan het licht, wanneer een slecht afgedicht dak opnieuw wordt geïsoleerd en bijgevolg beter wordt afgedicht. Als het koud is, manifesteert condensatie zich al snel op de aansluiting tussen de beglazing en het lijstwerk (waartussen het glas zich bevindt) of op de randvoegen tussen het lijstwerk en het dak. Die condensatie kan aan de binnenkant van de dakschilden leiden tot vochtproblemen, en op termijn schade veroorzaken aan de ramen en de afwerkingsmaterialen.

Om dergelijke problemen te voorkomen, bestaan er een aantal oplossingen:

  1. Kies voor dakramen met hoge prestaties, niet enkel wat betreft de beglazing, maar ook aangaande het vast gedeelte (raamwerk dat op de dakstructuur wordt bevestigd). Sommige fabrikanten bieden voor dakramen een isolerend afdekkader aan om de koude plekken zoveel mogelijk te beperken.
  2. Zorg ervoor dat de dakisolatie perfect op het lijstwerk aansluit. Er mogen nergens onderbrekingen zijn.
  3. Controleer of de luchtdichtheid perfect is verzekerd (door een dampscherm) ter hoogte van het lijstwerk van de dakramen. Een efficiënt dampscherm (of damprem) moet met behulp van stopverf en speciale kleefband op het lijstwerk zelf worden bevestigd.

Als u die raadgevingen opvolgt, beperkt u het risico op condensatie tot een absoluut minimum. Om het volledig te omzeilen, moet u bovendien zorgen dat de lucht in het vertrek geregeld wordt ververst. Op die manier kan er nooit voldoende (koude) waterdamp in de omgevingslucht zitten die condensatie kan veroorzaken.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels