Het haardvuur als beleving

Het haardvuur als beleving

niet importeren

Boudewijn Slings werkt al 20 jaar als zelfstandig interieurarchitect. Vanaf het begin van zijn carrière had hij al een affiniteit met Kalfire-haarden.We vroegen hem wat de trends zijn op deze onvolprezen markt.

“Een haard dient al lang niet meer uitsluitend om je huis te verwarmen,” zo steekt Boudewijn Slings van wal. “Meer dan ooit is de haard het middelpunt van de activiteit in huis. De beleving staat centraal.” Het beeld van de holbewoner die ‘s avonds, na de jacht, dichter bij het vuur kruipt om zijn eten te bakken en wat warmte op te doen, is ondertussen lang vervlogen. In de plaats denken we bij een haard meteen aan de uitgesneden ruimte in de muur, waarrond we met vrienden en familie zitten te kijken naar het vlammenspel, al dan niet met een drankje erbij.

Een warme voetafdruk

“Dat is ook vaak het beeld waarmee mensen bij mij binnen stappen,” zegt Boudewijn. “Ze willen gezelligheid en beleving, maar ze hebben vaak nog niet verder nagedacht. Ze hebben nauwelijks een idee van wat ze willen, hoe het er moet uitzien, of welke materialen ze willen gebruiken. Ze weten alleen dat ze vuur willen, in welke kamer en ongeveer welke vorm het moet hebben. Voor mij geeft dat natuurlijk een aangename creatieve vrijheid.”

De warmte die zo’n haard geeft, speelt daarbij geen rol meer, weet Boudewijn: “Velen weten zelfs niet hoeveel warmte een haard geeft en het is absoluut geen prioriteit voor hen.” Wel wordt vaak gekeken naar hoe ecologisch een haard is. “Mensen willen gezelligheid, maar ze willen eveneens hun ecologische voetafdruk in de gaten houden. Daarom winnen gashaarden steeds meer aan populariteit.

Gezellige innovatie

Houthaarden zijn traditioneel gezelliger, meent Boudewijn, maar recente technologische ontwikkelingen weten ook dat argument te weerleggen: “Kalfire beschikt namelijk over wat ze een ‘Natural Spark Generator’ noemen, kortweg NSG. Op die manier krijg je bij een gashaard het vlammenspel dat zo typerend is voor een houtvuur. Je krijgt het beste van beide werelden: een natuurlijk uitziend vuur dat tegelijk zuinig is en makkelijk in te bouwen in bijvoorbeeld een meubel – zonder dat je bang moet zijn voor de brandveiligheid.”

Trends in houtvuren zijn, naast de toenemende neiging naar gashaarden, moeilijk te onderscheiden. “Het gaat minder om wat in opmars is,” zegt Boudewijn, “dan wat constant blijft”. Zo zijn de moderne, rechthoekige haarden al jaren populair. De laatste tijd kiezen meer en meer mensen wel voor een zo strak mogelijk ontwerp; de natuursteenschouw komt daarbij veel minder vaak voor.” Daarnaast spelen de trends zich eerder af op vlak van plaatsing en beleving dan op het gebied van materiaalkeuze. Boudewijn: “Ik ben zelf grote fan van een ontwerp waarbij de haard centraal staat in zoveel mogelijk ruimtes tegelijk. Bijvoorbeeld door een woonkamer zo in te delen dat je de haard eveneens vanuit aanpalende vertrekken kan zien.”

Een haard hoeft niet per se in de woonkamer te staan. “Dat idee leeft nog wel, maar is al lang niet meer de regel,” weet Boudewijn. “Ik krijg steeds vaker mensen over de vloer die een haard in de slaapkamer willen, of – en dat is nog veel frequenter – in de keuken. We brengen met z’n allen minder tijd door in de woonkamer en meer in de keuken. Daardoor krijg ik vaak de vraag om de keuken ruimtelijker te maken en wat plaats af te snoepen van de woonkamer. Zo’n keuken is dan pas echt af met een gezellige haard. Die wordt dan wel aangepast aan zijn omgeving: op ooghoogte, dus iets hoger, zodat je hem te allen tijde kan zien.”

Prioriteiten stellen

Maar wat dan als je renoveert, en je moet roeien met de riemen die je hebt? “Dan ben je al meteen beperkter in je opties, natuurlijk,” zegt Boudewijn. “Een haard kan je niet zomaar verplaatsen. Je moet dan namelijk werken met rookgasafvoer. Ook langs de gevel mag je schouw niet eender waar buiten komen, daar zijn regels voor zodat je ze bijvoorbeeld niet naar buiten laat komen onder een raam.”

Dat hoeft volgens Boudewijn geen beperking te zijn op de creativiteit. “Je moet rekening houden met de voorziene plaats, maar verder kan je nog steeds doen wat je wilt. Je kan een haard inbouwen in maatwerkmeubelen, of je maakt er een traditionele natuurschouw van. Qua kostprijs maakt dat ook geen verschil met een nieuwbouw: in beide gevallen moet je er op tijd bij zijn, zodat je vanuit de plaatsing van de haard kan vertrekken. Dan is er veel mogelijk.”

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels