Bekijk de galerij Het huis in de heuvel

Het huis in de heuvel

Nieuwbouw open

Een lage-energiewoning moet niet kneuterig zijn.

KRACHTLIJNEN1. De doordachte constructie: de woning zweeft als het ware gedeeltelijk boven de helling. 2. Het gebruik van een minimum aantal materialen die samen een perfecte mix vormen: natuursteen, beton, staal, hout en glas. 3. De verhouding tussen de sokkel in natuursteen en de verdieping in beton.

ARCHITECTFilip Cleynen

Na een vergeefse zoektocht naar een huis in de stad, kochten de opdrachtgevers een groot maar ongewoon stuk bouwgrond in de omgeving van Leuven. Het betreft twee smalle, sterk hellende bouwpercelen en een aanpalend stuk bosgrond waarop niet gebouwd mocht worden.

Hellend terrein

Het sterk hellende terrein bracht een aantal complicaties met zich mee. Het hoogteverschil tussen de voor- en de achterkant van het perceel – een diepte van drieëntachtig meter – bedraagt immers elf meter.

De achttien meter diepe benedenverdieping is grotendeels ingegraven in de helling en de zijgevel opent enkel naar het noorden toe, waar de slaapkamers uitkijken op een ommuurde buitentuin. Centraal in de benedenverdieping ligt de ruime inkomhal, die over de volledige diepte van het gebouw doorloopt.

Patio

Aan het einde ervan ligt een patio met buitentrap. De patio is als het ware uit het gazon uitgegraven, om licht naar de centrale inkomhal te trekken. In de centrale hal werd een glazen pui voorzien die meteen de binnen-buitenrelatie benadrukt. Het open ontwerp zorgt voor transparante ruimtes en een interessante circulatie met verschillende trappen.

De meer dan twintig ton staal en beton die in de woning gebruikt werd, zijn misschien geen ecologische maar in elk geval wel natuurlijke en duurzame materialen. Het glad bekiste beton en de onregelmatige breuksteen uit de Condroz zorgen bovendien voor een esthetische spanning in de gevel.

Lage-energiewoningOm aan de normen van een lage-energiewoning te voldoen, werden een viertal inspanningen geleverd. Het spreekt voor zich dat er bijzondere aandacht werd besteed aan de isolatie. Een warmtepompsysteem zorgt onder meer voor de verwarming van de woning. Een degelijke zonwering maakt eveneens deel uit van een lage-energiewoning. Ten slotte is de woning voorzien van een gesloten balansventilatiesysteem met warmterecuperatie.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels