‘Het is tijd voor creativiteit’

Nieuws

Het Groothertogdom Luxemburg en Oostenrijk deden onlangs toegevingen op het vlak van de uitwisseling van belastinggegevens, waardoor het bankgeheim in de Europese Unie eindelijk tot het verleden zal gaan behoren.

Het Groothertogdom Luxemburg en Oostenrijk deden onlangs toegevingen op het vlak van de uitwisseling van belastinggegevens, waardoor het bankgeheim in de Europese Unie eindelijk tot het verleden zal gaan behoren. Belgen met buitenlandse rekeningen haalden hun kapitaal massaal terug terwijl anderen die fiscale misbruiken willen blootleggen, een buur, een familielid of een concurrent ‘verklikken’.

Bij de aan het licht gekomen offshore leaks zijn trouwens ook Belgen betrokken. En die zullen vroeg of laat langs de kassa moeten passeren, iets waar de Belgische schatkist alleen maar beter van kan worden.

Dit is misschien dan ook hét moment om creatief uit de hoek te komen! De federale regering zou het geld van fraudeurs in de bouwsector kunnen injecteren met – op voorwaarde dat het verstandig wordt aangewend – tal van positieve effecten tot gevolg.

Een paar voorstellen? Stel de onverhoopte inkomsten vrij van belastingen op voorwaarde dat ze worden geïnvesteerd in particuliere projecten of overheidsfondsen bedoeld om ons patrimonium aan te passen aan de nieuwe energievereisten. Dat zou de bouwsector – en de hele economie die daarvan afhangt – nieuwe ademruimte kunnen geven.

Bovendien worden zo extra inkomsten gegenereerd aan btw, sociale bijdragen en bedrijfsbelasting. Een daling in de werkloosheid zou de koopkracht doen toenemen. Meer comfortabele woningen en openbare gebouwen stoten trouwens minder CO2 uit. Het sneeuwbaleffect zou de economie in een positieve groeispiraal kunnen brengen én ons toelaten de Europese energiedoelstellingen van 2020 te halen.

Eric Cloes Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels