Het keukeneiland in detail: materialen voor het werkblad

Het keukeneiland in detail: materialen voor het werkblad

Keuken

Naargelang de functie van het keukeneiland zijn verschillende varianten mogelijk, maar elk materiaal heeft voor- en nadelen.

De keuze aan materialen is enorm. Naargelang de functie van het keukeneiland (opbergen, koken, vaat of een combinatie) zijn verschillende varianten mogelijk, maar elk materiaal heeft voor- en nadelen. We raden u hoe dan ook aan te kiezen voor een werkblad uit één stuk om (kwetsbare) naden te vermijden.

Precies daarom worden tegels (die in traditionele keukens nog vaak opduiken) steeds minder gebruikt: het vet kan zich immers in de vele voegen vastzetten, wat moeilijk verenigbaar is met hygiëne en onderhoudsgemak. Het werkblad moet in de eerste plaats bestand zijn tegen schokken en krassen, vloeistoffen, vetten en zuren.

Graniet

Graniet is bijzonder goed bestand tegen krassen, hoge temperaturen, vetvlekken en zuren. Het lijkt dan ook het ideale materiaal voor uw keukeneiland. U kan er zelfs etenswaren op versnijden. Het is beschikbaar in talloze kleuren en verschillende afwerkingen (effen, geaderd of gevlekt, glanzend of gesatineerd).

Natuursteen

Kalksteen is weliswaar minder sterk dan graniet maar niettemin erg resistent en opvallend flexibel in de verwerking (afgeronde randen, uitsnijdingen rond de gootsteen,…). Het gaat in ieder geval om materialen met een veelzijdige esthetiek. Blauwe hardsteen blijft de uitgesproken favoriet in België en leent zich tot elke keukenstijl. Om de natuursteen te beschermen en te voeden, wordt aangeraden die met olie te behandelen.

Geëmailleerde lavasteen

Lava wordt gewonnen uit groeves in de buurt van oude vulkanen, en dan in blokken verzaagd. Werkbladen worden geëmailleerd en op 1200 graden gebakken. Het resultaat is origineel en zeer sterk.

Synthetische steen

Zowel Hi-Macs® als Corian® en Silestone® zijn sobere, esthetische, niet-poreuze en hygiënische materialen vervaardigd op basis van (tot 95 %) natuurlijke mineralen en acrylhars. Die combinatie garandeert een duurzaamheid en levensduur te vergelijken met die van natuursteen. Dergelijke werkbladen worden geleverd in allerlei kleuren en zijn beschikbaar in een matte, gesatineerde of glanzende afwerking. Synthetische steen is bestand tegen hitte en vlekken.

Hout

Hout wordt vaak gebruikt in traditionele keukens, maar is ook perfect voor uw moderne keuken. Het is beschikbaar in verschillende diktes (25, 30, 40 mm of meer). Houten werkbladen worden vervaardigd uit uiteenlopende houtsoorten en in verschillende tinten. Om al zijn kwaliteiten te bewaren, vereist hout een intensief onderhoud, aangezien het erg gevoelig is voor vloeistoffen (wees dus voorzichtig wanneer u het in de buurt van de wasunit gebruikt!). U moet regelmatig een laagje lijnolie aanbrengen en het oppervlak af en toe gladschuren.

Roestvrij staal

Roestvrij staal treffen we vooral aan in professionele keukens. Het materiaal voldoet aan alle normen qua voedselveiligheid, is bijzonder schokbestendig en is resistent tegen vloeistoffen en hitte. Een werkblad wordt meestal op maat gemaakt, uit plaatstaal op een ondergrond in vezelplaat, waardoor een naadloze plaatsing mogelijk is. Het onderhoud is echter vrij intensief.

Beton

Een erg geliefd materiaal voor wie houdt van een sobere, hedendaagse stijl. Op de markt concurreren twee producten: speciaal beton dat een beschermende behandeling heeft ondergaan en er uitziet alsof het in de was is gezet, en waterafstotende pleisterkalk die in een dunne laag wordt aangebracht. Pleisterkalk wordt steeds vaker gebruikt en biedt talloze mogelijkheden qua uitzicht, plaatsingstechnieken, kleuren en afwerkingen. Toch moet de pleisterlaag tegen vlekken worden beschermd door een laagje olie of vernis, dat voor de final touch zorgt. Spoelbakken kunnen worden vervaardigd uit gipsvezelplaten.

Glas

Hygiënisch, sterk en aangenaam om aan te raken: gehard glas (meestal 12 mm dik) is erg krasbestendig. Heel gebruiksvriendelijk. De ondergrond bestaat vaak uit een paneel in spaanderplaat. Thermisch gehard glas is sterk, maar niet onbreekbaar. Het kan gevoelig zijn voor overbelasting en thermische schokken. We kunnen u dus enkel aanraden er bij dagelijks gebruik voorzichtig mee om te springen.

Laminaat

Laminaat is een goedkopere oplossing die beschikbaar is in tal van kleuren en materiaaleffecten (van marmer- tot houtimitatie). De dikte varieert van 12 mm voor compacte producten tot 80 mm en meer, naargelang de structuur. U kiest het best voor een werkblad op een waterafstotende vezelplaat en achteraf afgewerkte boorden. Controleer de kwaliteit van de dichtingsvoegen wanneer de spoelbak of kookplaten worden ingebouwd. Kwaliteitsproducten zijn bestand tegen schokken, huishoudproducten en hitte tot 180°.

Marie-Claire Regniers

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels