Het onderdak: welke van deze drie types is geschikt voor uw woning?

Het onderdak: welke van deze drie types is geschikt voor uw woning?

Dakdekking

Het onderdak is een belangrijk onderdeel van een schuin dak en bepaalt de waterdichtheid ervan. Het vervult verschillende functies. Tegenwoordig onderscheiden we drie types onderdaken: membranen, flexibele panelen en stijve panelen.

Het onderdak is een belangrijk onderdeel van een schuin dak en bepaalt de waterdichtheid ervan. Het vervult verschillende functies. De belangrijkste: toevallig insijpelend water opvangen, bijvoorbeeld nadat een dakpan tijdens stormweer is afgewaaid of gebroken werd óf nadat poedersneeuw naar binnen is gewaaid. Het maakt een constructie ook tijdelijk waterdicht zolang de definitieve dakbedekking nog niet werd geplaatst. Bij koud weer voert het onderdak de condensatie af die onderaan de dakbedekking ontstaat. Het beschermt de zolderruimte ook tegen stof en leidt waterdamp van binnen naar buiten. Een onderdak moet dus dampdoorlatend zijn. Plastic onderdakfolies, zelfs die met microperforaties (zoals die in de jaren 70 op grote schaal werd gebruikt en aan de oorsprong ligt van heel wat schade aan daken), is dan ook niet geschikt. Tegenwoordig onderscheiden we drie types onderdaken: membranen, flexibele panelen en stijve panelen.

Membranen

Membranen op basis van synthetische materialen worden met kunstvezels verstevigd. Ze zijn waterdicht en dampdoorlatend. Voordelen: makkelijk en snel te plaatsen én betaalbaar. Een nadeel is dan weer dat tijdens het plaatsen van de isolatie het membraan tegen de onderkant van de dakbedekking kan worden gedrukt.

Flexibele panelen

De synthetische panelen, bestaande uit laagjes met een alveolaire structuur die geperforeerd werden, zijn goedkoper dan de panelen in vezelcement maar garanderen niet dezelfde kwaliteit. Panelen in vezelcement worden gemaakt op basis van een homogene cementmengeling, natuurlijke en synthetische vezels en minerale additieven. Ze zijn dampdoorlatend, waterdicht en ongevoelig voor schimmelvorming. De kostprijs ligt aanzienlijk hoger dan die van membranen, wat een nadeel kan zijn.

Stijve panelen

Die panelen worden gemaakt op basis van zaagafval en houtvezels. Ze zijn waterdicht en vochtregulerend. Ze kunnen niet alleen fungeren als onderdak: stijve panelen kunnen 70 tot 80 mm dik zijn en het dak extra isoleren. Bovendien bieden ze een (beperkte) bescherming tegen oververhitting. Doordat ze ter hoogte van de daksparren een thermische onderbreking vormen, voorkomen ze ook bouwknopen. Een nadeel is dan weer dat de kostprijs gevoelig hoger ligt dan die van andere onderdakmaterialen. Ze maken het dak ook dikker.

Gérard Kaiser

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels