Bekijk de galerij

Het onderste uit de kan

Nieuwe appartementen en loften

Een oud atelier achteraan van een binnenplaats werd als woning heringericht.

KRACHTLIJNEN1. De transformatie van een bescheiden atelier achteraan op een binnenplaats tot een woonruimte, zonder het buitenaanzicht te wijzigen. 2. Het optimaliseren van de ruimte door het uitgraven van de zitruimte. Daarboven troont een mezzanine. Hierdoor nam de beschikbare ruimte met zowat een derde toe. 3. De verschillende leefzones vloeien in elkaar over en niet-essentiële functies werden geschrapt. 4. De aandacht voor natuurlijk en artificieel licht met een subtiele combinatie tussen sfeerverlichting en functionele lichtpunten.

ARCHITECTPascal Noé

Een straat met rijwoningen in de stad, in de rand van Luik. Tussen twee gebouwen is een vrije ruimte. Het atelier dat architect Pascal Noé herinrichtte, ligt achteraan op een binnenplaats. Je zou er bijna onopgemerkt voorbij lopen. Enkele jaren geleden kocht Noé een geheel: een huis aan de straat en een opslagplaats achteraan op het perceel.

Hij verhuurde het huis en besloot in het magazijn te gaan wonen. Het was niet meteen zijn droomlocatie, maar hij beschouwde het project als een eerste investering. Een plek waar hij enkele jaren alleen of met een partner zou kunnen wonen.

ZaagtanddakHet atelier bestond uit vier gevelmuren met daarop een sheddak of zaagtanddak, kenmerkend voor oude industriële panden. Gezien het pand volledig leeg was, waren de vier gevelmuren eerder een voordeel, maar het dak stelde problemen: gezien de hoogte onder plafond, kon in deze configuratie onmogelijk een eerste verdieping worden ingericht.

Architect Pascal Noé bedacht daarom een originele oplossing: een deels ingegraven salon zou zorgen voor extra ruimte. “Omdat de hoogte niet volstond, groeven we een kuil van 45 cm diep. Die diepte is niet toevallig maar stemt overeen met de zithoogte. Ik heb gewoon een niveauverschil gecreëerd dat ik nodig had en zo een multifunctioneel geheel gecreëerd door er een grote opbergbank te plaatsen. Ik kon me niet veroorloven om ook maar één vierkante centimeter verloren te laten gaan,” legt hij uit.

Om de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten, ontwierp hij eveneens een grote wandkast langs de trap. Dat meubel verbergt niet alleen de verticale circulatie, ook de hoekjes onder de treden worden gebruikt en bieden plaats aan o.a. de verwarmingsketel en de wasmachine.

Privacy

De ruime keuken strekt zich over de volledige breedte van het vroegere atelier uit en beschikt over een centraal kookeiland dat tevens als eettafel wordt gebruikt. Dankzij de omvang van het eiland werd een aparte eetkamer overbodig. Vanuit de zitkamer zijn slechts de eerste treden van de trap achter de wandkast zichtbaar.

Op die manier wordt de nieuwsgierigheid van de bezoeker geprikkeld naar wat er boven nog allemaal is. De privacy van de hoger gelegen ruimte wordt echter nooit doorbroken. De slaapkamer bestaat uit een open plateau: een mezzanine waarop ook een bureelhoek werd ingericht. In de toekomst zou er een tweede wandkast komen in de door het dak beperkte ruimte. Met het oog op de homogeniteit, werd het bureau in het verlengde geplaatst van een muurtje dat tevens dienst doet als borstwering.

Alle buitenmuren bleven behouden. Om ze te isoleren, moesten ze dan ook langs binnen worden aangepakt. “Er waren een aantal muren in mooi zichtbaar gebleven baksteen. Toch heb ik die moeten verstoppen om de energieprestaties te kunnen verhogen,” weet Pascal Noé.

Léa Bierlin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels