Het passiefhuis-project geeft weekendjes weg op Batibouw

Nieuws

Het Passiefhuis-project van A33 Architecten en de Saint-Gobain Groep op de Baraque Fraiture nadert rond Batibouw 2012 zijn slotfase. Via de Facebookwedstrijd kan u een weekendverblijf winnen om dit unieke passiefconcept te ervaren.

Het project Passief-live.be is een samenwerking van Saint Gobain en A33. De Groep Saint-Gobain kan bogen op een lange internationale geschiedenis, die in 1665 in Frankrijk van start ging met de oprichting van La Manufacture des Glaces de Miroirs, om de spiegels te leveren voor het spiegelpaleis van Versailles. Vandaag is de Groep Saint-Gobain uitgegroeid tot de wereldleider op de bouwmarkt, met innovatieve oplossingen om energie te besparen en het milieu te beschermen.

A33 is een team van architecten, ingenieurs en ruimtelijke planners dat zich duurzaam, rationeel en actief inzet voor de vormgeving van een kwalitatieve leefomgeving. De projecten van A33 strekken zich uit over verschillende disciplines binnen de architectuur en stedenbouw: sociale woningbouw, groepswoningbouw, privéwoningen, kantoren en sociale voorzieningen.
Architect Toon Tweepenninckx legt alvast uit hoe een geïsoleerd houtskelet en driedubbele beglazing de sleutel vormen tot een succesvol passiefhuisverhaal.

Op de Baraque Fraiture, een van de hoogste plaatsen in ons land, ging enkele maanden geleden de bouw van het ‘Passief-live.be’ huis van start. Het is een passiefwoning waarvan je het hele bouwproces én de energieprestaties online kan volgen. Voor deze primeur werd de locatie niet toevallig gekozen. Door de woning op een van de hoogste punten van ons land te bouwen, wil het bouwteam aantonen dat dit passiefconcept in elke Belgische context overeind blijft.

De schil – uitdagingen en oplossingen

Na de funderingen werd aan de hand van een computer 3D-model de houtskeletwanden en vloerelementen in de productiehal van Machiels Building Solutions voorgemonteerd. De buitenwanden werden daar ook volledig gevuld met 40 cm glaswol van ISOVER. Deze doorgedreven prefabricatie maakte het mogelijk het volledige houtskelet in slechts 8 dagen te monteren op de werf, dus inclusief muurisolatie, dak en geïsoleerd onderdak.

Toon Tweepenninckx: “Op deze hoogte is het geen sinecure om aan de passiefhuisstandaard te voldoen. Wat betreft isolatie is glaswol ideaal voor geprefabriceerde houtskeletwanden, de plaatsing gebeurt snel en secuur door de goede aansluiting. We gebruikten maar liefst 22 palletten ISOVER glaswol met een uitzonderlijk goede lambda waarde van 0,032 W/m.K, en dat is hier echt wel nodig om onder die U-waarde van 0,08W/m².K te geraken.”

Daarna was het de beurt aan de projectpartner Saint-Gobain Glass om de thermisch uiterst performante schil te sluiten. “In de ramen staan 2 types driedubbel glas van Saint-Gobain Glass, naargelang de oriëntatie”, legt Toon Tweepenninckx uit. “Zo kiezen we voor de noord- en westgevel voor glas met een zeer performante Ug-waarde, vanwege de uitstekende thermische isolatie. Voor de zuid- en oostgevel heeft het glas een iets hogere Ug-waarde, maar een uitzonderlijk goede g-waarde* voor een maximaal profijt van de zonnewarmte en een Tl waarde** gelijk aan deze van dubbel glas, zodat er maximaal daglicht naar binnen komt.”

Facebook wedstrijd

Na elke ruwbouwfase volgt een wedstrijdvraag. De wedstrijd kent haar hoogtepunt tijdens Batibouw, wanneer er weekendjes in het huis kunnen gewonnen worden. Zo kunnen de winnaars ervaren hoe aangenaam het is om in een passiefhuis te verblijven, en dat in het mooie kader van de Belgische Ardennen. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels