Het perfecte dakraam in vier stappen

Het perfecte dakraam in vier stappen

Interieur, Ramen, deuren en poorten, Ruwbouw, Zolderinrichting

Wanneer je overweegt om de zolderruimte in te richten, denk je er instinctief over om via het dak zo veel mogelijk licht binnen te laten. Maar hoe groot is de ideale lichtoppervlakte? Opteer je beter voor één groot raam of voor een aantal kleinere? Zitten ramen beter onderaan in het dak of net hoog onder de nok? Hieronder de belangrijkste antwoorden op de vele vragen die je je eventueel stelt.

Bepaal de vereiste oppervlakte

De lichtoppervlakte wordt berekend in verhouding tot de vloeroppervlakte. Een verhouding van minimaal 12 procent is aangeraden (dat komt overeen met een lichtoppervlakte van 1,2 m² voor een ruimte van 10 m²), al kan je tot 20 procent gaan, als je optimaal van de natuurlijke lichtinval wil genieten.

Goed om te weten : een gebrek aan licht kan leiden tot slaapstoornissen, stress, vermoeidheid en zelfs depressie. Een dakraam op zolder garandeert trouwens 40 procent meer licht dan een dakkapel met dezelfde afmetingen.

Zorg voor voldoende lichtverspreiding

Voor een optimale lichtverdeling is het beter om vier kleine dakvensters te installeren dan twee grote. Zo kan je alle hoeken van de kamer afdekken. Loopt je zolder over de hele bovenverdieping door, plaats dan minstens één raam in elk dakschild om het licht gelijkmatig te verspreiden.

Let op de installatiehoogte

Een dakraam of een plat dakraam is vaak onbereikbaar. De toegankelijkheid is echter belangrijk als het om een dakraam op zolder gaat. Idealiter zou de onderkant van het raam 90 cm boven de grond moeten liggen.

In functie van het gebruik van de vertrekken en de eventuele aanwezigheid van tussenwanden, is het vaak een goed idee om ramen onderaan in het dakschild (licht op werkbladen) te combineren met hoge vensters tegen de nok (voor centraal licht in een vertrek of voor licht op een mezzanine).

Kies de juiste vorm

Pas de vorm van het dakraam aan de vorm van de kamer aan. Een hoge en smalle zolder bijvoorbeeld vereist een hoog en smal raam.

En tijdens renovaties?
Aarzel niet om je oude dakramen op zolder te vervangen! De huidige dakramen isoleren niet alleen beter, ze garanderen ook een betere ventilatie. De lichtoppervlakte ligt tegenwoordig trouwens 10 procent hoger bij gelijke buitenafmetingen. Zo kunnen ze niet alleen meer licht maar ook meer passieve zonnewarmte opvangen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels