Het platte dak als ultieme lichtbron

niet importeren

Daglicht in een woning is niet alleen een kwestie van zorgvuldig gepositioneerde en bemeten gevelopeningen, maar kan ook ingrijpend worden bepaald door voorzieningen in het platte dak.

Ingenieur-architect Jos Leyssens (Licence to Build): “Als de stedenbouwkundige voorschriften het toelaten en de architectuur past in de straat en de omgeving, opteren wij in nieuwbouwwoningen graag voor platte daken. Of het om een vrijstaande woning of om een rijhuis gaat, maakt geen verschil. Een plat dak versterkt de strakheid van het gebouw en de hedendaagse architectuurstijl. In een stedelijke omgeving kun je dakterrassen creëren als een interessant alternatief voor een tuin door te spelen met getrapte daken. Ook openbare gebouwen ontwerpen wij praktisch altijd met een plat dak. De ruimte in zo’n gebouw is duur en moet maximaal worden benut.”

“Een plat dak heeft tal van voordelen. Het is budgettair interessant omdat het minder dakoppervlakte, minder materiaal en minder isolatie vergt. De vlotte toegankelijkheid vergemakkelijkt het onderhoud. In verhouding tot de grondinname biedt het meer nuttig bruikbare oppervlakte omdat je alle ruimte onder het dak, van de vloer tot in de hoeken bovenaan, optimaal kunt benutten. Bouwtechnisch besteden wij bij een plat dak extra aandacht aan de hoekaansluitingen en aan de regenwaterafvoer.”

“Licht en lucht zijn onontbeerlijk in een gebouw. Afhankelijk van de karakteristieken van het platte dak en de oppervlakte, functie en lichtbehoefte van de onderliggende ruimte kiezen wij voor dakramen, platdakvensters, lichttunnels of lichtkoepels om daglicht binnen te halen. Zenitaal licht zorgt voor een aparte sfeer en lichtbeleving in de ruimte. Dakramen zijn budgettair interessant, compact en gemakkelijk te plaatsen, ook in bestaande gebouwen. Door de ritmische inplanting kun je spelen met de verdeling en de effecten van licht.”

“Om oververhitting tegen te gaan werken wij altijd met zonwerend veiligheidsglas, tenzij er geen rechtstreekse zonne-inval is, bijvoorbeeld bij een woning tussen twee hoge gebouwen. Efficiënt is ook een transparante buitenzonwering die de warmte letterlijk buiten houdt maar het uitzicht niet belemmert. Tegenwoordig wordt in bijna alle gebouwen de ventilatie mechanisch geregeld via een ventilatiesysteem C of D, zodat dakramen niet meer per definitie mechanisch geopend moeten kunnen worden, tenzij het gaat om brandkoepels. Een elektrisch openingssysteem met programmeerbare afstandsbediening is een handige en comfortabele oplossing voor wie opengaande in plaats van vaste dakramen verkiest.”

Meer info? Klik hier.

Ontdek hier alle artikels van ons dossier over VELUX.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels