Het raam en zijn U-waarden

Nieuws, Ramen, deuren en poorten

Bij de installatie van ramen speelt het aspect isolatie en energiebesparing een steeds grotere rol.

Bij de installatie van ramen speelt het aspect isolatie en energiebesparing een steeds grotere rol. De tijd dat gewone dubbele beglazing voldoende was, ligt achter ons. Er zijn tal van nieuwe normen waaraan de isolatiewaarden van het raam worden getoetst in het kader van de isolatie van het hele gebouw.

Warmteverlies per vierkante meter

De isolatiewaarde van glas en raam wordt uitgedrukt in verschillende U-waarden. De U-waarde drukt het warmteverlies per vierkante meter uit (U/W.m².K).

– Uf-waarde = U-waarde van het raamprofiel (= U frame)

– Ug-waarde = U-waarde van het glas (= U glass)

– Uw-waarde = globale U-waarde van glas en raamprofiel (= U window)

Hoogrendementsglas

Het inmiddels ingeburgerde hoogrendementsglas heeft een Ug-waarde van 1,1 W/m²K. Die waarde wordt nog verbeterd met de zogenaamde ‘Warm-Edge’ afstandhouders – dat zijn profieltjes tussen de twee glasbladen – wat het warmteverlies ter hoogte van de glasrand vermindert.

Deze nieuw ontwikkelde profieltjes tussen de glasbladen beperken de mogelijke vorming van condens bij vriestemperaturen in het randbereik van het frame rondom het glasoppervlak. Dat zorgt voor een verbetering van de warmtedoorgangscoëfficiënt van het volledige raam.

Het gebeurt courant dat eigenaars van woningen die gebouwd werden in de jaren negentig (gewoon dubbel glas), het schrijnwerk van de ramen vervangen door nieuwe materialen met het basis 1,1 hoogrendementsglas.

Besparen

Een goed idee, want op die manier besparen ze al snel tot 30 procent energiekosten per jaar. Bovendien kan men als eigenaar op dat vlak ook genieten van tal van overheidssubsidies.

Opmerking: Uw-waarden zijn variabel. Naast de Uf-waarde is de impact van een profiel ook proportioneel aan zijn oppervlaktepercentage in het geheel. Voorbeelden: met dezelfde Uf-waarde heeft het profiel van een vast raam minder impact op de totale Uw-waarde dan de profielen van een opendraaiend raam.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels