Het verschil tussen een connected home en een slimme woning

Het verschil tussen een connected home en een slimme woning

Connectiviteit en domotica, Interieur

Is je woning nu connected of eerder slim? Geen eenvoudige vraag. Dit artikel helpt je om het onderscheid tussen beide termen te maken.

Wat is domotica

Domotica is een systeem waarbij je verschillende toepassingen kan beheren terwijl je je in een gebouw bevindt. Denk aan de verlichting, de rolluiken, de verwarming of de garagepoort. Je kan zelfs scenario’s opzetten die verschillende van deze functies combineren. Het doel? Het leven van de gebruiker vergemakkelijken.

Vaak wordt een woning die uitgerust is met deze moderne technologie een “connected” of “slimme” woning genoemd. Synoniemen zijn deze termen echter niet, want de systemen in een “verbonden” woning zijn niet helemaal gelijk aan deze van een “smart” woning.

Lees ook > 5 tips voor toegangscontrole aan de voordeur en garagepoort

Connected woning

Zoals de naam het zegt, is een connected woning een woning die uitgerust is met een systeem dat je vanop afstand kan bedienen. Dat kan met verschillende technologieën: een smartphone, een tablet, een touchscreen aan de muur of een computer.

Voor elk toestel dat opgenomen is in het domoticasysteem zal je een aparte applicatie moeten downloaden. Je hebt dus een internetverbinding nodig om je toestellen vanop afstand te bedienen. Zorg er daarbij voor dat je dat altijd via een beveiligde verbinding doet, want bij het gebruik van een openbaar wifinetwerk of mobiel netwerk (4G bijvoorbeeld) loop je het risico dat je woning “gehackt” wordt.

Goed om weten is dat connected toestellen onder elkaar kunnen communiceren als ze door hetzelfde protocol aangestuurd worden. Er bestaan op dit vlak diverse “universele” protocollen waarmee je een groot aantal producten van verschillende merken kan bedienen.

Slimme woning

Wat een connected woning goed doet, doet een slimme woning nog beter. Met andere woorden: de slimme woning is een meer “geautomatiseerde” versie van de connected woning, met meer functies.

Het grootste voordeel van een slimme woning is dat ze volledig autonoom is: door verschillende domoticascenario’s op te zetten, kan je meerdere toestellen samen beheren. Doordat dit alles gecentraliseerd verloopt, hoef je dus niet langer verschillende applicaties te gebruiken. Een slimme woning kan ook data verzamelen en informatie doorgeven aan de verschillende toestellen om te anticiperen op het gedrag dat nodig is om te genieten van het beste comfort.

Lees ook > Domotica: vragen die je je moet stellen voor je aan de slag gaat

Voorbeeld: bij een slim systeem gaan de lichten automatisch uit wanneer er niemand in de ruimte is, terwijl je daar bij een connected systeem via de app zelf de opdracht voor moet geven.

Ongeacht het merk van je toestellen zal je deze in een slimme woning altijd allemaal samen kunnen beheren.

Tekst Mailys Chavagne
Foto Niko

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels