Hip hout

Badkamer en wellness

Hout was lange tijd taboe in de badkamer, maar wordt tegenwoordig beschouwd als het materiaal bij uitstek om een knusse sfeer te creëren. Tenminste, op enkele voorwaarden.

Ten eerste is het van belang dat u kiest voor een weinig vochtgevoelige houtsoort. Afhankelijk van de toepassing die u op het oog hebt, moet de houtsoort bijkomend aan specifieke technische vereisten beantwoorden.

Er zijn diverse ruim voorradige, klassieke en minder bekende, al dan niet van een ecolabel voorziene houtsoorten beschikbaar die de strenge selectie doorstaan en in aanmerking komen voor de verschillende badkamertoepassingen. Houtsoorten met een voldoende hoge natuurlijke duurzaamheid (klasse I, II of III) zoals Afrikaans padoek, afrormosia, afzelia, ipé, iroko, itauba of teak zijn geschikt als badkamervloer.

Vocht vermijden

Om te vermijden dat er vocht tussen de voegen en naden van een houten badkamervloer sijpelt en daar voor een blijvend vochtige omgeving zorgt, verdienen de verlijming en afdichting van de randen extra aandacht. Tussen de parketvloer en de plint voorzie je een siliconenvoeg.

Voor de afwerking van het hout gebruik je best een vernis of een beschermende olie. Beide afwerkingen bieden het houtoppervlak bescherming tegen vlekken en water. Komt er water op de houten badkamervloer terecht, droog de vlek dan meteen op. Om het hout in goede conditie te houden, kies je voor aangepaste onderhoudsproducten.

Zeer geschikt voor toepassing in een vochtige ruimte is de scheepsdekvloer. Kenmerkend voor dit type vloer is de combinatie van hout en rubbervoegen. De houtsoorten afrormosia en teak zijn aanraders voor deze specifieke toepassing. Het rubber dat tussen de voegen van de houten planken wordt aangebracht verhindert de insijpeling van vocht.

Een houten badkamervloer en vloerverwarming gaan probleemloos samen. Zorg er wel voor dat de parketplaatser en verwarmingsinstallateur vooraf met elkaar overleggen.

Voor meer informatie over het gebruik van hout in de badkamer kan je terecht bij het Belgian Woodforum. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels