Hoe architectuur kankerpatiënten kan helpen

Hoe architectuur kankerpatiënten kan helpen

Outdoor

Voor een centrum dat psychologische bijstand biedt aan kankerpatiënten keken de ontwerpers niet alleen naar functionaliteit. Met het uiterlijk van het gebouw hoopt het ontwerpbureau namelijk de zieken een hart onder de riem te steken.

In 2007 opende een van de grootste kankerziekenhuizen in Europa, het Saint Jaimes’s Insitute of Oncology, de deuren. Maggie’s, een organisatie die steun biedt aan mensen met kanker, moedigde het ziekenhuis al sinds die start aan om binnen de campus ook een centrum te bouwen waar kankerpatiënten psychologische steun kunnen vinden en kunnen meedoen aan allerlei activiteiten zoals een voedingsworkshop of yogalessen.

Het zit vanbinnen… én vanbuiten

Het was erg belangrijk voor Maggie’s dat het centrum langs binnen een informele plek zou worden die als een thuis zou aanvoelen, maar de architecten van Heatherwick Studio zagen ook een opportuniteit in de buitenkant. Daarmee wouden ze namelijk iets positief scheppen voor de zieken die behandeld worden in het hospitaal.

Omwille van het therapeutisch effect van groen kozen de ontwerpers ervoor het gebouw uit verschillende tuintjes te laten bestaan. Het Maggie’s-Centrum zal zijn opgebouwd uit verschillende volumes van verschillende hoogtes en oppervlakten, zodat het gebouw er langs buiten zal uitzien als een natuurlijk landschap.

De goedkeuring voor het project is net binnen en de Heatherwick Studio hoopt dat het gebouw in gebruik zal kunnen worden genomen in 2017.

(EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels