Hoe bereid je een energieaudit voor?

Hoe bereid je een energieaudit voor?

Energie, EPB-verslaggevers

Denk je eraan om te isoleren, je ramen te vervangen of je technische installaties te vervangen? Dan is een energieaudit een goed idee. Verzamel wel eerst deze documenten.

Het isoleren van de woning, hoe begint u er aan? Een eerste stap kan het uitvoeren van een energieaudit zijn. Hiermee krijg je een goed overzicht van de energieprestaties van je woning. Deze kunnen goede richtlijnen vormen voor de aanpak van je woningisolatie.

Wie een energieaudit laat uitvoeren, wint met een goede voorbereiding kostbare tijd. Hoe meer documenten je aan de auditeur bezorgt, hoe beter zijn tips zullen zijn. Verzamel daarom op voorhand de volgende documenten:

  • Plannen van de woning (indien beschikbaar)
  • Energiefacturen van de laatste drie jaar (zowel voor gas als elektriciteit)
  • De technische fiches van de installaties voor warmte-opwekking (centrale verwarming, sanitair warm water, bijverwarming, …)
  • Het verslag van het laatste onderhoud van de verwarmingsketel (waarop ook het rendement staat aangeduid)
  • De facturen van eventuele isolatiewerken (isolatiematerialen, raamprofielen, beglazing, …)
  • Foto’s van de eerdere werken waarop de opbouw van de buitenmuren en de aanwezigheid en dikte van de isolatie te zien is.

Niet hetzelfde als het EPC-certificaat

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is intussen al meer dan tien jaar verplicht in het Vlaams Gewest. Toch mag je het niet verwarren met  een energieaudit. Het certificaat is het ‘energiepaspoort’ van een gebouw, te vergelijken met het label dat ook elektrische toestellen krijgen. Een energieaudit gaat een stapje verder. Een auditeur maakt gedetailleerdere analyse van de energiesituatie van jouw woning. Op basis van die gegevens stelt hij concrete pistes om jouw verbruik terug te dringen. Eric Cloes, hoofdredacteur van Ik ga Bouwen & Renoveren, pleit ervoor om deze audit verplicht te maken

Tekst Anne-Catherine De Bast                

Foto Istock

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels