Hoe bereidt u een verhuis voor?

niet importeren

Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Lang voor je begint met het effectief inpakken van je spullen, moet je de administratieve verplichtingen aanpakken.

Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Lang voor je begint met het effectief inpakken van je spullen, moet je de administratieve verplichtingen aanpakken.

Drie maanden voor de verhuis

Verblijf je in een huurwoning? Zeg dan tijdig je huurcontract op. Dat doe je via een aangetekende brief, die doorgaans drie maanden voor het aflopen van het huurcontract bij de huisbaas moet toekomen.

Meestal zal hij vanaf dat ogenblik de woning opnieuw te huur of te koop aanbieden. Jullie kunnen samen dagen afspreken waarop geïnteresseerden het huis kunnen bezoeken. Sta erop dat dit georganiseerd verloopt: tijdens het inpakken zal je huis er niet ordelijker op worden, en dan zit je niet te wachten op mensen die op de meest onregelmatige tijdstippen om een rondleiding vragen.

Woon je in je eigen huis, dan moet je beslissen of je deze gaat verhuren of verkopen. Wellicht nam je deze beslissing al vooraleer je overging tot de aankoop of huur van een andere woning. Ben je er toch nog niet uit, dan kan je bij een notaris terecht voor informatie en advies.

Een maand voor de verhuis

Contacteer je kabelmaatschappij. Wanneer de kabelaansluiting in je nieuwe woonplaats via dezelfde maatschappij kan verlopen, dan kan je je abonnement behouden. Is die maatschappij niet actief in je nieuwe regio?

Dan moet je je huidige abonnement afsluiten en een nieuw aanvragen bij een andere maatschappij. Vraag hen de kabel aan te sluiten op je nieuwe adres tegen de dag dat je verhuist, zodat je meteen televisie kan kijken en/of een verbinding met het internet hebt.

Als je nog zaken bestelt waarvan de levertermijn onduidelijk is, geef dan voor de zekerheid een adres van familie of vrienden op.

Verwittig je werkgever. Mogelijk heeft je verhuis een invloed op bijvoorbeeld je kilometervergoeding, en zo kan hij tijdig alles in orde brengen. Ben je zelfstandige, breng dan nu al je klanten en leveranciers op de hoogte en geef je nieuwe adres door.

Twee weken voor de verhuis

Ten laatste twee weken voordat je de woning verlaat, contacteer je je leverancier van elektriciteit en aardgas. Hij zal je meterstand opnemen, en de toevoer afsluiten op de afgesproken datum. Is je woning verhuurd of verkocht, dan spaar je geld uit door de meterstanden te noteren op een speciaal daarvoor ontworpen formulier, dat zowel jij als de nieuwe bewoner ondertekenen. In dat geval hoeft de toevoer niet afgesloten en nadien weer aangesloten te worden.

Hetzelfde doe je met de leverancier van water. Ook hier kan je een formulier ondertekenen samen met de nieuwe bewoner.

Je telefoonnummer van je vaste lijn kan je behouden na de verhuis. Daarvoor neem je contact op met het bedrijf waar je bent aangesloten.

Heb je huisdieren? Zoek dan nu alvast opvang voor hen voor de dag van de verhuis. Zo’n dag brengt voor dieren veel stress mee, dus je kan hen beter even toevertrouwen aan iemand die je kent.

Eens ‘s avonds al je spullen in je nieuwe woning staan, haal je hen terug op en laat je hen rustig wennen en verkennen. Overigens kan je na een verhuis je katten best drie weken binnenhouden, om te voorkomen dat ze de weg verliezen op hun nieuwe territorium.

Een week voor de verhuis

Ga langs bij de bank en je verzekeringsinstelling, zodat zij je adres kunnen aanpassen. Wellicht moet ook je verzekering worden aangepast. Breng dat in orde tegen de dag van je verhuis, zodat je meteen voor alles gedekt bent.

Bij De Post kan je een aanvraag doen om je briefwisseling na te sturen naar je nieuwe adres. Voor deze dienst moet je betalen. Verwittig zoveel mogelijk zelf alle instanties waarvan je regelmatig post ontvangt, en vergeet daarbij ook de abonnementen op bijvoorbeeld tijdschriften niet.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels