Hoe betaalbaar bouwen? (Eric Cloes)

Immo, Nieuws

Hoofdredacteur van 'Ik Ga Bouwen' Eric Cloes reageert op de uitspraken van Open Vld-voorzitter Alexander De Croo over de toekomst van wonen in Vlaanderen.

“Geen lintbebouwing meer” zegt voorzitter Alexander De Croo maar hij stelt geen alternatief voor. Open Vld pleit voor het snel vrijmaken van nieuwe bouwgronden, maar dit zal geen oplossing bieden voor de haast onbetaalbare prijs van een woning. Er moet in Vlaanderen naar een fundamentele nieuwe woonpolitiek gezocht worden.

Hoe kunnen wij meer betaalbare bouwgronden aanbieden zonder Vlaanderen steeds meer te bedekken met nieuwe gebouwen? Het antwoord ligt misschien in de laatste evolutie in de vastgoedmarkt. Uit een recente vastgoedanalyse van het magazine ‘Trends’ blijkt dat de interesse voor villa’s uit de jaren 60 dalend is. Door de hoge prijs en de kosten voor de renovatie en aanpassing aan de huidige energienormen is het vaak onbetaalbaar geworden om een oudere villa te kopen. De twee enige voordelen van een oude villa: de ligging en de oppervlakte van het terrein.

De kans bestaat dat in de komende jaren bouwbedrijven deze woningen voor een aanvaardbare prijs kopen en dat zij ze vervolgens afbreken om plaats te maken voor twee of meerdere nieuwe compacte en betaalbare woningen. De bewoners van deze woningen zouden ondanks de beperkte grondoppervlakte toch kunnen genieten van een uitstekende ligging. Resultaat: geen uitbreiding meer van de bebouwde gebieden maar een meer intensief gebruik van bestaande bebouwde zones. De vraag is alleen hoe snel de prijzen naar beneden zullen gaan om deze operatie financieel rendabel te maken. Even wachten …

Eric Cloes Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels