Hoe breng je meer licht in huis?

Hoe breng je meer licht in huis?

Ruwbouw

Wanneer de winter op zijn einde loopt, beseft iedereen des te meer hoe belangrijk licht wel is. Dit is vandaag ook voldoende doorgedrongen bij architecten en (ver)bouwers. Innovaties die meer licht in huis kunnen brengen zijn een welkome aanvulling.

Een van de oplossingen die in het oog springt op Batibouw is het platdakraam. Zaakvoerder Pieter Bax van Luxlight gaat dieper in op wat er mogelijk is: “Daglicht, isolatie, binnenklimaat en groene energie zijn de essentiële elementen voor ons welzijn. We moeten ze dan ook inbouwen in het wonen van morgen. Op Batibouw stellen we in primeur de Illumy voor, een hertekende versie van onze vorige platdakramen. De belangrijkste wijziging is dat de aluminium tussenprofielen verdwenen zijn en vervangen door een gepatenteerd verbindingssysteem dat de glasvlakken naadloos verbindt. Nog meer daglicht dus.”

Geschikt voor passiefbouw

“De beglazing die wij gebruiken is Crystall HR++ triple glazing. Niet toevallig de beglazing die het meeste daglicht toelaat (LTA 75%) en met de meest natuurlijke lichtklaar (Ra 97%). Hiermee komt niet alleen het licht van de zon binnen in huis, maar ook haar warmte dankzij een g-waarde van 0,52. De beglazing heeft tevens een uitstekend isolerend vermogen van 0,6 W/m²K. Het kan zelfs dienen voor passiefbouw. Dan moet er wel een isolerend plisségordijn voorzien worden dat de Uw-waarde verder laat dalen tot 0,59 m²K. Normaal kenmerken passiefwoningen zich door kleine glaspartijen om oververhitting tegen te gaan. Net het omgekeerde van wat de moderne bouw voorschrift. Illumy maakt de combinatie mogelijk.”

Ontworpen voor comfort

U hoeft niet te vrezen dat de zon in uw ogen zal zitten, terwijl u naar uw favoriete programma probeert te kijken. “Er is een windbestendige buitenzonwering die via domotica kan aangestuurd worden”, verduidelijkt Bax. “Op donkere dagen kan je dan weer de geïntegreerde ledverlichting aanschakelen. De verlichting wordt aangebracht op een plisségordijn dat zorgt voor een comfortabel huiselijk gevoel en een extra isolerende luchtlaag tussen het doek en het raam.

Eenvoudige plaatsing

Het platdakraam is beschikbaar in verschillende modellen. Enerzijds als lessenaarsdak, tegen de muur of volledig vrijstaand en anderzijds als zadeldak. De hellingshoek bedraagt slechts 5°, wat bijdraagt tot een strak ogend geheel, mooi zittend in het dakvlak. De plaatsing kan volledig modulair gebeuren, waardoor geen inzet van kraan of zwaar bouwmateriaal vereist is. De prijs voor de minimale afmeting van 1,6 m³ zou ongeveer 3.300 euro bedragen, exclusief btw en plaatsing. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels