Hoe een lage-energiewoning verwarmen?

Hoe een lage-energiewoning verwarmen?

Duurzaam bouwen, Nieuws

Nergens in de wet staat beschreven hoe een lage-energiewoning moet worden verwarmd. Het gaat om een wisselwerking tussen een klassiek systeem voor centrale verwarming en de lagere energiebehoeften in een lage-energiewoning.

Makkelijker te verwarmen dan een traditionele woning…

In een woning die aan de huidige normen beantwoordt, wordt elk vertrek verwarmd aan de hand van een gecentraliseerde productie. De opgewekte warmte wordt via de vloer of via radiatoren verspreid. Dat is niet anders in lage-energiewoningen. De productie is ook gecentraliseerd, maar het systeem moet niet zo krachtig zijn. Daardoor is het mogelijk om te werken met kleinere ketels of warmtepompen die op veel lagere temperaturen draaien. Vloerverwarming leent zich daar uitstekend toe.

… maar complexer dan een passiefhuis

De verwarmingsinstallatie zal in een lage-energiewoning echter wél complexer en krachtiger zijn dan in een passiefhuis. Een eenvoudige elektrische radiator in de centrale kamer en in de badkamer zal ter ondersteuning niet volstaan.

Een korter stookseizoen

Het stookseizoen (de periode waarin de ketel moet draaien om warmte aan te leveren) is korter dan in een klassieke woning, omwille van een verregaande isolatie van de verschillende wanden. Daardoor koelt het huis minder snel af en gaat de zonnewarmte (die via de ramen binnenvalt) minder snel verloren.

Een minder frequent geactiveerd systeem

Om het stookseizoen in te korten en zo op uw energiefactuur te besparen, is een ondersteunend systeem zeker welkom. Een kachel of een inbouwcassette passen perfect in die logica. Een open haard daarentegen is weliswaar een charmante sfeermaker, maar door de noodzakelijke ventilatie gaat veel warmte verloren.

Minder verbruiken

Om uw verwarmingsinstallatie te optimaliseren en uw energiekosten verder te doen dalen, kan u overwegen om met de nodige hulp en zorg van competente vakmensen (installateurs, architecten en studiebureaus) thermische zonnepanelen, een Canadese put of fotovoltaïsche zonnepanelen te laten installeren. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een evenwicht tussen productie en verbruik te bereiken.

Onthoud dat de verwarmingsinstallatie in een lage-energiewoning dichter aanleunt bij die in een huis dat aan de wettelijke normen beantwoordt, dan die in een passiefhuis. Het algemene opzet blijft in principe hetzelfde als in huizen die de wettelijke normen halen. Hoe meer u naar een lage-energiewoning neigt, hoe compacter het productiesysteem dat op lagere temperatuur zal kunnen draaien.

Tekst Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels