Hoe een passiefwoning verwarmen?

Hoe een passiefwoning verwarmen?

Energies

Hoe goed geïsoleerd een passiefhuis ook is, in ons land kan je tijdens koude winters niet zonder verwarming. Maar welke verwarmingssysteem is ecologisch en comfortabel? Onze expert zocht het uit.

Laat ons meteen met de deur in huis vallen. Wie een passiefhuis wil verwarmen, moet keuzes maken. Een perfect ecologische én comfortabele oplossing bestaat niet. Maar ook een klassiek verwarmingssysteem met een ketel of warmtepomp en radiatoren of vloerverwarming is geen optie. Voor een passieve eengezinswoning is zo’n systeem te duur en te krachtig. Het ventilatiesysteem is geen optie om jouw woning te verwarmen. Kies daarom voor een geschikte bijverwarming. Ook hier bestaan er verschillende oplossingen.

Elektrische verwarming

Kleine elektrische toestelletjes of stralingspanelen leveren gemakkelijk het extra vermogen dat je nodig hebt in de koudste periodes van het jaar. Het is efficiënte en goedkope oplossing, maar erg ecologisch is ze niet. Je doet een beroep op de duurste en meest vervuilende energie die er bestaat. Per kilowattuur (kWh) die je uit het stopcontact trekt, moet je in een elektriciteitscentrale 2,5kWh primaire energie produceren.

Lucht-luchtwarmtepomp

Je kan een lucht-luchtwarmtepomp laten installeren die via enkele interne units warme lucht in jouw huis blaast. Maar om echt efficiënt te zijn, moet het rendement van de warmtepomp hoog genoeg zijn. Daar knelt het schoentje. In een passiefhuis werkt de warmtepomp alleen tijdens de koudste periodes van het jaar. Op dat moment is het rendement erg laag, omdat ook de temperatuur van de buitenlucht, dus de energiebron, erg laag ligt. Je moet je dan ook de vraag stellen of je niet beter direct elektrisch verwarmt. Een lucht-luchtwarmtpomp vraagt namelijk een grotere investering dan een of twee elektrische radiatoren.

Pelletkachel

Hoewel de impact op het milieu niet nihil is, zijn pellets een hernieuwbare brandstof. Je kan de kachels goed regelen en ze hebben een behoorlijk verbrandingsrendement. Sommige kleine toestellen zijn specifiek ontworpen voor woningen met heel hoge energieprestaties. Ze hebben een maximaal vermogen van 4 à 5 kW. Het minimaal vermogen kan dan weer dalen tot 1,2 kW. Dat komt ongeveer met een klein verwarmingselement.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels