Hoe een wijnkelder inrichten?

Hoe een wijnkelder inrichten?

Kelders en funderingen, Nieuws

Niemand zal het ontkennen: wijn proeven is een kunst, maar... wijn bewaren is dat evenzeer. De temperatuur, de vochtigheidsgraad, de verduistering en de verluchting van de ruimte moeten uitgebreid worden bestudeerd als u Bacchus geen geweld wil aandoen. Hieronder enkele tips om in optimale omstandigheden van het goddelijke vocht te kunnen genieten.

1. De noodzakelijke frisheid

De ideale temperatuur schommelt rond 12 tot 13 graden. Afhankelijk van het type wijn dat u wil bewaren, kan de temperatuur echter variëren tussen 8° en 18°C. De aanwezigheid van een oude verwarmingsketel of van slecht geïsoleerde warmwaterbuizen kunnen de omgevingstemperatuur opdrijven.

2. Een hoge vochtigheid

De vochtigheidsgraad schommelt het best tussen 70 en 80 %. Op de buitenmuren moet dan ook een afdichtingslaag worden aangebracht om te grote temperatuurverschillen onder invloed van de weersomstandigheden of de ondergrond te vermijden.

Na een grondige studie van de bodem waarbij u geen ondergronds stroompje ontdekte, kan u in het midden van de ruimte eventueel een opening in de vloer maken om de thermische massa van de aarde een actieve rol te laten spelen in het reguleren van de vochtigheidsgraad in de kelder. U kan dat gat opvullen met zand of kalk.

Twijfelt u, laat dan een vochtmeter plaatsen. Bij al te grote schommelingen kan die eventueel zelfs een alarmsignaal uitzenden.

3. Een efficiënte verduistering

Volslagen duisternis is quasi noodzakelijk als u wijn voor lange tijd wenst te bewaren. De ultraviolette stralen van de zon veranderen immers de smaak en het aroma van wijn. Zorg dus zeker voor een degelijke verduistering van de ventilatieopeningen en de toegangsdeur. Buitenramen met een rechtstreekse doorkijk naar uw wijnflessen zijn uit den boze!

4. De verluchting

De hoge vochtigheid in de ruimte mag geenszins leiden tot vochtproblemen of schimmelvorming. Ook daar zou de smaak van de wijn onder lijden. Net als in een stookruimte, kan u maar beter tochtgaten boven- en onderaan de muren voorzien. Zorg ervoor dat langs de ventilatieopeningen geen water van buiten kan binnensijpelen.

5. Standvastigheid is de essentie

De vier hierboven besproken criteria moeten bovenal stabiel in de bewaarruimte worden gehandhaafd. Hoe standvastiger de parameters, hoe mooier uw wijn oud kan worden. In een kelder is die stabiliteit makkelijker te garanderen, dankzij de thermische massa van de muren en de bodem. U kan wijn ook in andere vertrekken stockeren, al is het moeilijker om daar diezelfde stabiliteit en bewaaromstandigheden te creëren.

De plaatsing van een installatie voor klimaatregeling en een ontvochtiger maken een nauwkeurige instelling van de temperatuur en de vochtigheidsgraad mogelijk. Die verbruiken wél veel energie. Bekijk dus of het sop de kool wel waard is!

Nu u over de ideale kelder beschikt, moet u nog enkel wijnrekken plaatsen. Daarop kan u de wijnflessen stapelen, verplaatsen, manipuleren en vooral… laten rusten. De rekken kunnen vervaardigd zijn uit hout, metaal, metselwerk of beton.

Het nadeel van hout en metaal is echter dat ze snel aangetast raken door het vocht in de omgevingslucht. Bovendien, hoe hoger de massa van de rekken (uit beton of metselwerk van enkele centimeter dik), hoe minder last de flessen zullen hebben van eventuele temperatuur-verschillen.

Na de nodige rust zal uw wijn heerlijk smaken!

Tekst Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels